Pumice madencilik ormanlara hançer vurmak istiyor! Bu şirketlerin gözü Kaz Dağları'nda

Kaz Dağları'nda altın madeni projesi için doğa katliamı yapmak isteyen Ertaş gruba bağlı Pumice madencilik, 3'üncü kez ÇED başvurusu yaptı. Projenin onaylanması halinde tarım ve hayvancılığın yapıldığı bölgede üretim bitme noktasına gelebilir. Köylüler ise doğalarının yok olmasını istemiyor. Öte yandan bölgede maden aramak isteyen tek şirket Pumice madencilik değil. Onlarca şirket daha önce bölgede maden aramak istesede köylülerin engeline takıldı. İşte o şirketler...

2015 yılında başlayan ÇED sürecinde köylüler tarafından engellenen ancak pes etmeyen Ertaş gruba bağlı Pumice madencilik, Kaz Dağları'nda katliam yapmak için 3'üncü kez ÇED başvurusu yaptı.

Kaz Dağları'na hançer vurmaya çalışan Pumice madencilik, 2015 yılında bölgede sondaj çalışmaları yapmış ve bölgede altın madeni olduğunu tespit etmişti. Çevredeki köyler, köylerinin yok olmasını istememesi üzerine madencilik şirketinin faaliyeti durduldu. Ancak bir türlü pes etmeyen madencilik şirketi, aynı bölge için yeniden ÇED başvurusu yaptı.

Pumice madenciliğinin ÇED başvurusunun onaylanması halinde Kaz Dağları'ndaki ormanlık alanlar göz göre göre katledilecek.

Musa Ertaş'ın sahibi olduğu Pumice madenciliğe karşı direniş başlatan köylüler, "Öncelikle sularına el konulacak köylülerin. Dolayısıyla su biterse tarım bitecek. Araziler kuruyacak. Ormanlık alanlar yok olacak." diyerek tepkilerini dile getirdi.

ÇED başvurusunun onaylanması halinde köylülerin tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın biteceğini söyleyen köylüler, katliam projesi için direnişlerini sürdürüyor.

Bölgede maden çıkarmak isteyen tek şirket Pumice madencilik değil. Daha önce onlarca şirket maden çıkarmak için proje yaptı. Bölge halkı ve çevreciler ise maden çıkarmak isteyenlerle davalık oldu.

İşte o maden çıkarmak isteyen şirketler:

Eni Enerji İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş.
İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş.
Transmark Turkey
Uysal İnşaat
Bahar Madencilik San. ve Tic. A.Ş.
Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi
MTN Enerji Elektrik üretim San. ve Tic. A.Ş.
BİLFER Madencilik
Varmak İnşaat Madencilik Enerji Tur. San. ve Tic. Ltd. Şirketi
Transmark Enerji üretim san. ve Tic. A.Ş.
Bertaş Madencilik Granit Nakliyat San. ve Tic. ŞTİ.
Bakrom A.Ş.