Putin çok öfkeli! Ukrayna, Rusya’nın en büyük gemilerinden birini vurdu… İntikam timlerini Kırım’a gönderdi

Rusya ve Ukrayna arasında neredeyse 2 yıldır devam eden savaşta en kritik noktalardan birisi olan Kırım geçtiğimiz günlerde Kiev güçlerinin hedefi oldu. Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin, Rus Karadeniz Filosuna ait “Novoçerkassk” çıkarma gemisinin seyir füzeleriyle vurmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in çok öfkeli olduğu ve intikam timlerini Kırım'a gönderdiği iddia edildi.

Putin çok öfkeli! Ukrayna, Rusya’nın en büyük gemilerinden birini vurdu… İntikam timlerini Kırım’a gönderdi

Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin, Rus Karadeniz Filosuna ait “Novoçerkassk” çıkarma gemisinin seyir füzeleriyle vurmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in çok öfkeli olduğu ve intikam timlerini harekete geçirdiği iddia edildi.  

UKRAYNA HAVA KUVVETLERİ AÇIKLADI: RUS ÇIKARMA GEMİSİNİ VURDUK

Ukrayna Hava Kuvvetleri tarafından 26 Aralık tarihinde yapılan açıklamada, yerel saatle 02.30 sıralarında Feodosia kasabası kıyılarına düzenlenen hava saldırısında Rus Karadeniz Filosuna ait “Novoçerkassk” çıkarma gemisinin seyir füzeleriyle vurulduğu belirtildi.

Novoçerkassk gemisi Polonya’da inşa edildi ve 1980’lerin sonunda hizmete sokuldu. Saldırı amaçlı olarak tasarlanan gemide tank dahil olmak üzere birçok zırhlı araç taşınabiliyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri'nden Korgeneral Mikola Oleşçuk, saldırıya ait olduğunu iddia edilen görüntüleri paylaşırken, Rusya'nın Kırım Valisi Sergey Aksyonov Ukrayna'nın hava saldırısında 1 kişinin öldüğünü, 2 kişinin yaralandığını duyurdu.

GEMİ İÇİN RUSYA HASAR GÖRDÜ DEDİ, İNGİLTERE TAMAMEN YOL OLDU DEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı da büyük çıkarma gemisi Novoçerkassk'ın güdümlü füze taşıyan Ukrayna uçakları tarafından vurulduğunu ve gemide hasar oluştuğunu doğruladı.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ise Rusya’nın Ukrayna jetlerince vurulan savaş gemisinin 'yalnızca hasar gördüğüne' dair açıklama yaptığını ancak Novocherkassk’in 'tamamen yok edildiğini' öne sürdü.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair günlük istihbarat raporu yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus donanmasının toplamda 3 çıkarma gemisinin yüzemeyecek kadar hasar gördüğünü ve iki gemisinin de hafif hasar aldığını iddia ediyor.

PUTİN ÖFKELENEREK BASKIN TALİMATI VERDİ

İngiliz Independent gazetesi, Rus donanması için 'utanç verici' olarak tanımladığı saldırı sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin'in çok öfkeli olduğunu yazdı.

İddialarını Ukranalı 'The Atesh' grubuna dayandıran gazete, Rus liderin intikam timlerini Kırım'a gönderip baskın talimatı verdiğini ve Kırım hava savunma güçlerinin cezalandırmasının beklendiğini yazdı. Independent'a göre çok sayıda komutanın görevden alınarak cepheye gönderilmesi bekleniyor.

Ukraynalı 'The Atesh' grubu ise Telegram uygulaması üzerinden paylaştıkları mesajda ,bölgede çok sayıda baskın düzenlendiğini, evlerin aranıp akıllı telefonların incelendiğini öne sürdü.

"KIRIM ARTIK RUS GEMİLERİ İÇİN GÜVENLİ BİR YER DEĞİL"

BNN Bloomberg ise Ukrayna'nın Kırım'a yönelik saldırılarının arttırması nedeniyle Devlet Başkanı Vladimir Putin önemli deniz üssünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını iddia etti. Yayın kuruluşuna konuşan analistler Kırım'ın artık Rus savaş gemileri için güvenli bir yer olmadığını vurguladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin açıkladığı verilere göre Rusya Şubat 2022'den bu yana bir denizaltı dahil en az 20 gemi kaybetti. Ukrayna tarafından yapılan peş peşe saldırılar  Rusya'nın gemilerini Feodosia ve Nororossiysk gibi diğer limanlara taşımasına yol açtı. Rusya, Karadeniz filosunun konumu hakkında yorum yapmasa da uydu görüntüleri bu iddiayı güçlendiriyor.