Putin tehdit etmişti! Ve Rusya 'gizli silahı' ateşledi

Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle baskıların hedefinde olan Moskova'dan yeni bir hamle geldi. Rusya, kıtalararası bir balistik füzenin testinin 'başarıyla' gerçekleştirildiğini bildirdi. Füzenin türünü açıklamayan Moskova yönetimi, fırlatmayı 'test' amaçlı yaptığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin tehdit edilmesi durumunda nükleer silah kullanabileceklerini söylemişti.

Putin tehdit etmişti! Ve Rusya 'gizli silahı' ateşledi

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'in Batı'ya yaptığı uyarının ardından Moskova yönetimi, bu sabah kıtalararası bir balistik füze denemesinin 'başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, füzenin Rusya'nın güneyindeki Astrahan bölgesinde bulunan Kapustin Yar test alanından fırlatıldığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Fırlatmanın amacı kıtalararası balistik füzelerin gelişmiş savaş ekipmanlarını test etmekti. Bu fırlatma yeni stratejik füze sistemlerinin geliştirilmesinde kullanılan tasarım ve teknik çözümlerin doğruluğunu teyit etti." denildi.

Bakanlığa göre füze Kazakistan'daki Sary-Shagan eğitim sahasındaki hedefi vurdu.

PUTİN'DEN ÜSTÜ KAPALI NÜKLEER TEHDİT

Diğer taraftan, geçen yıl Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya tehdit edilirse nükleer silah kullanabileceğine dair üstü kapalı uyarılar yaptı.

Şubat ayı sonlarında ise Putin, Moskova'nın Rusya ve ABD'nin nükleer stokları sınırlama ve karşılıklı teftişe tabi tutma konusunda anlaştıkları Yeni START anlaşmasına katılımı askıya aldığını açıkladı.

Geçen hafta ise Rusya komşu Belarus'ta taktik nükleer silahlarını konuşlandırdığını duyurdu. Ancak, her iki hamle de NATO'dan kınama aldı.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, test edilen füzenin türüne ilişkin bir açıklama yapmadı. Şubat ayında Putin, bu yıl içinde yeni bir tür kıtalararası balistik füze konuşlandırılacağını açıklamıştı.

Batılı uzmanlar tarafından "Şeytan 2" olarak adlandırılan Sarmat, çok sayıda nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip ve Putin'in "yenilmez" olarak tanımladığı Rusya'nın yeni nesil füzeleri arasında yer alıyor.