Putin'den gözdağı gibi açıklama: "Birileri hazırlık yapıyor, görüyoruz!"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silah denemesiyle ilgili soruya, “Birileri bu hazırlığı yapıyor. Biz de bunu görüyoruz, biliyoruz” diyerek yanıt verdi.
Putin, Soçi kentinde düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü'nün ana oturumunda yaptığı konuşmada, gündemdeki konuları değerlendirdi.
'BİRİLERİ HAZIRLIK YAPIYOR! BUNU BİLİYORUZ'
Rusya'nın nükleer silah denemesini yapıp yapmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Putin, "Birileri bu denemeler için hazırlık yapıyor. Bunu görüyor, biliyoruz. Bu denemeler yapılırsa biz de aynı denemeleri yapacağız." ifadelerini kullandı.
'ÇOK DAHA GÜÇLÜ'
Putin, "Rusya'nın sahip olduğu nükleer silahların dünyadaki diğer ülkelerin silahlarından daha modern, ABD'nin, Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine attıklarından çok daha güçlü olduğunun" altını çizdi.
Nükleer taktik silahları Belarus hariç hiçbir ülkeye yerleştirmediklerini ancak ABD'nin bu silahı dünyanın yer yerine yerleştirdiğini ifade eden Putin, Rusya'nın ABD'ye göre daha fazla nükleer taktik silaha sahip olduğunu söyledi.
BAŞKA SİLAHLAR DA GELİŞTİRİYORUZ
Putin, Rusya'nın "Oreşnik", "Avangard" ve "Kinjal" hipersonik füze sistemlerine sahip olduğunu ve başka silah sistemlerini de geliştirmeye devam ettiklerini dile getirdi.
ABD'ye yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'na (New START) 2026'da sona ermesinin ardından bir yıl daha uymayı teklif ettiklerini, ABD ile bu konudaki diyaloğun basit olmadığını aktaran Putin, "İleride ne olacağını kestirmek zor." ifadesini kullandı.
'NÜKLEERE GÜVENİYORUZ'
Putin, ABD'de bu antlaşmanın uzatılmasına gerek olmadığını söyleyenlerin olduğuna işaret ederek, "Eğer (Amerikalılar) onlar buna ihtiyaç duymuyorsa, o halde bizim de ihtiyacımız yok. Nükleer kalkanımıza güveniyoruz." diye konuştu.