Putin'le ilgili çarpıcı iddia: Ukrayna'da nükleer silah kullanabilir

Amerikan ordusunda Uzay ve Füze Savunma Komutanlığı Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Kevin Ryan, Ukrayna'nın savaşta kazanımlar elde etmesi ve Kırım gibi ele geçirilen toprakları geri alması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için nükleer savaş seçeneğinin "tamamen uygulanabilir" olduğunu ifade etti.

Putin'le ilgili çarpıcı iddia: Ukrayna'da nükleer silah kullanabilir

Amerikan ordusunda Uzay ve Füze Savunma Komutanlığı Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan Kevin Ryan, Ukrayna kuvvetlerinin savaşta kazanımlar elde etmesi ve Kırım gibi ele geçirilen toprakları geri alması durumunda nükleer savaş seçeneğinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "tamamen uygulanabilir" olduğunu söyledi.

Ryan açıklamasında, Moskova'nın sadece Ukrayna ile değil aynı zamanda Batı ile de savaşta olduğunu belirtti.

Putin'in nükleer silahların kullanımını ''ihtiyatlı bir caydırıcılık'' olarak görmesinin çok muhtemel olduğunu söyledi. 

Ryan, ''Nükleer saldırı ihtimali, Ukrayna'ya karşı bir savaşta aşırılık gibi görünebilir, ancak Putin'in Batı'ya karşı verdiği savaşta ihtiyatlı bir caydırıcılık politikası olabilir." diyerek yenilgi ihtimalinde Putin'in elindeki gücü kullanmaktan çekinmeyeceğini vurguladı.

Ukrayna üzerinde kullanılabilecek nükleer silahların verimi 100 kilotona kadar çıkabilir; bu 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan Amerikan atom bombasının 5 katı.

Ukraynalı askerler, karşı saldırı sırasında ele geçirilen topraklarda mevzilenen Rus birliklerine karşı önemli bir başarı elde edemedi. Her iki tarafın da kayıpları artmaya devam ediyor.

Ryan, ''Nükleer silah görmememizin tek nedeni, Ukrayna'nın karşı saldırısının umulduğu kadar başarılı olmamasıdır.'' ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN ÜSTÜ KAPALI 'NÜKLEER SİLAH' UYARISI

Putin, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgaline başladığından beri nükleer silah göndermelerinin arkası kesilmedi.

Putin konuşmalarında Moskova'nın nükleer cephaneliğine atıfta bulundu. Varoluşsal kabul edilen Rus topraklarına yönelik saldırıları püskürtmek için mevcut tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğu konusunda uyardı.

Ryan, Ukrayna'nın Putin'in Batı'yla savaşının sadece ilk savaş alanı olduğu uyarısında bulundu.

Putin'in Rusya'yı, birlikleri ve nükleer silahları Belarus'a taşıyarak daha büyük bir çatışmaya hazırladığına işaret etti.