Ramazan'da su tüketimi daha da önemli

Ramazan ayına günler kala diyetisyenler sağlıklı oruç tutmaya yönelik uyarılarda bulunuyor. Diyetisyen Özlem Tay, oruç tutanların su tüketimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan'da su tüketimi daha da önemli

Diyetisyen Özlem Tay, su tüketiminin sağlıklı bir Ramazan geçirmek için son derece önemli olduğunu vurguladı.  Diyetisyen Özlem Tay, Ramazan ayında vücudun sıvı ihtiyacının arttığını hatırlattı.

Tay, uzun süreli aç kalmalarda vücun kaybettiği sıvıyı, iftarla birlikte aralıklı olarak yerine konmasının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

"Böbrek, kalp ve tansiyon hastaları doktora danışmalı"

Tay, özellikle yaşlılarda, böbrek hastalığı bulunan kişilerde, kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketiminin doktor kontrolü ve takibinde hesaplanması gerektiğini söyledi.  Büyüme ve gelişme sürecinde olan ergenlik dönemindeki kişilerin de oruç tuttukları dönemde en az 2 buçuk litre su tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Tay, suyun sıcaklık derecesine dikkat çekti. Tay, "Soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir" dedi.

"Tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun"

Yeteri kadar su içmenin yanı sıra seçilen gıdalarında önemli olduğnu belirten Tay, iftar ve suharda pastırma suçuk gibi tuzlu ve baharatlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Tay, gün içinde terleten aktivitilerden de uzak durmanın su kaybını yavaşlattığını hatırlattı.

Tay'dan Ramazan önerileri:

" İftar ve sahur arasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğini bastırabilir. Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden biri de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmaktır. Bunun için sahurda, salatalık ve domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir. Çay, kahve, limonata, gazoz gibi içecekler suyun yerini alamaz. Aksine çok fazla tüketimi su içme isteğini bastırabilir. Mümkün olduğunca özellikle ramazan ayında sınırlandırılmalıdır. Çay ve kahvenin faza miktarda tüketimi vücutta sıvı kaybına neden olacaktır. Bu sebeple iftardan bir iki saat sonra tercih edilmesi uygun olacaktır. Su, sağlıktır, düzenli ve yeterli miktarda, vücudun ihtiyacını karşılaşacak şekilde su tüketimi cildi arındırarak sivilce ve siyah nokta oluşumunu engeller, vücuttaki toksinlerin atımını sağlar, cildi gençleştirir, iç organların sağlıklı çalışmasını sağlar, kan dolaşımını hızlandırır, sindirim sistemini düzenler, vücuttaki ödemin atılmasını sağlar, kilo vermeyi hızlandırır, saç köklerini güçlendirir."