Altın Küre ödüllü İtalyan sinemasının kraliçesi Monica Vitti yaşamını yitirdi

Red Desert ile tüm dünyaya nam salan Altın Küre ödüllü İtalyan aktris Monica Vitti 90 yaşında öldü. İtalyan sinemasının kraliçesi olarak bilinen efsane oyuncu Monica Vitti, uzun süredir Alzheimer ile boğuşuyordu.

Altın Küre ödüllü İtalyan sinemasının kraliçesi Monica Vitti yaşamını yitirdi

Güzelliği ile sinama dünyasına damgasını vuran ünlü yıldız ardında sayısız ödül bıraktı.  Büyüleyici olarak tanımlanan Monica Vitti'nin tüm dünyada tanınmasına ve efsaneler arasına girmesine neden olan film 1964 yapımı Red Desert olmuştu.   

İtalya Kültür Bakanlığı efsaneler arasında gösterilen sanatçının ardından açıklama yaptı. 

Gerçek adı Maria Luisa Ceciarelli olan Monica Vitti Ulusal Dramatik Sanatlar Akademisi'nde eğitim aldıktan sonra genç yaşta amatör yapımlarda küçük roller ile sanat dünyasına adım atmış, her geçen yıl başarısını perçinleyerek beyaz perdeye damgasını vurmuştu.

İlk uzun metraj filmi 1954'te çeken İtalyan güzeli Monica Vitti, Laugh! ile yeteneğini ve güzelliğini sergilemişti. Ardından  L'Avventura'daki başrol de dahil olmak üzere, senarist Michelangelo Antonioni'nin yönettiği bir dizi filmde başrol oynayarak ünene ün katmıştı.

2000 yılında Roberto Russo ile evlenen Monica Vitti, 2002'de Paris'te müzikal Notre-Dame de Paris'in galasında son kez kamuoyu önüne çıktı.

Monica Vitti'ye 2011 yılında Alzeimer teşhisi kondu.

Çok sayıda ödül aldı

Monica Vitti, kariyeri boyunca çok sayıda ödül aldı. Monica Vitti, 3 kez Gümüş Kurdele (En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: 1962. En İyi Kadın Oyuncu: 1969, 1976) 5 kez David di Donatello (En İyi Kadın Oyuncu: 1969, 1971, 1974, 1976, 1979) ve 4 kez Golden Grail ile taçlandırıldı. 

1995'te Monica, Venedik Film Festivali Kariyer Altın Aslan Ödülü'nü de kazandı.

İtalya Kültür Bakanlığı açıklama yaptı

İtalya Kültür Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Michelangelo Antonioni'nin filmlerindeki rolleriyle tanınan ve  bir simge olan İtalyan aktris Monica Vitti'nin 90 yaşında yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Kültür Bakanı Dario Franceschini yaptığı açıklamada, "Güle güle Monica Vitti, güle güle İtalyan sinemasının kraliçesi... Bugün gerçekten üzücü bir gün, büyük bir sanatçıyı ve büyük bir İtalyan'ı kaybettik" dedi.