Beyinleri birbirine kaynaşmış yapışık ikizler, 100 kişilik ekiple 33 saatte ayrıldı

Brezilya'da, cerrahlar başlarının üst kısmından birbirine yapışık doğan ikizleri ayırmayı başardı.  Lima çiftinin 3 yıl önce Bernando ve Arthur ismini verdikleri çocukları kranyopagus adı verilen kısaca kafalarından yapışık doğdular. İngiltere merkezli Great Ormond Street Hastanesi çocuk cerrahı Noor ul Owase Jeelani yönetiminde Rio de Janeiro'da 100 sağlık çalışanının katılımıyla başarılı ameliyat geçirdiler.

Beyinleri birbirine kaynaşmış yapışık ikizler, 100 kişilik ekiple 33 saatte ayrıldı

Brezilya'nın en büyük ikinci kenti olan Rio de Janeiro'da üç yaşındaki erkek çocuklar Bernardo ve Arthur Lima birbirlerine yapışık doğdular. Rio de Janeiro'da gerçekleştirilen ameliyata 100 sağlık görevlisi katıldı ve 33 saatten fazla sürdü.

Beyinleri birbirine kaynaşmış yapışık ikizler, 100 kişilik ekiple 33 saatte ayrıldı - Resim : 1

Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer hastenesinde gerçekleştirilen ameliyatı cerrahi başkanı Dr Gabriel Mufarrej ile birlikte Bay Jeelani yönetti. Cerrahlar, ameliyat yapmadan önce sanal gerçeklik kullanarak teknikleri denemek için aylar harcadılar.

Beyinleri birbirine kaynaşmış yapışık ikizler, 100 kişilik ekiple 33 saatte ayrıldı - Resim : 2

Bay Jeelani, başarının ardından sağlık görevlileri tarafından operasyonu "olağanüstü bir başarı" olarak nitelendirdi. Jeelani: "Bernardo ve Arthur'un başarılı bir şekilde ayrılması, Rio'daki ekip tarafından dikkate değer bir başarı ve Gemini Untwined'in çalışmasının neden bu kadar değerli olduğuna dair harika bir örnek. Yalnızca çocuklar ve aileleri için yeni bir gelecek sağlamakla kalmadık, yerel ekibi gelecekte bu tür karmaşık işleri başarıyla üstlenecek yetenek ve güvenle donattık. Kendilerini bu zor durumda bulan tüm çocuklar ve aileler için sonuçları iyileştirmeyi umabileceğimiz bu ekip çalışması ve küresel bilgi paylaşımı süreci sayesinde. Bu da ancak halktan gelen cömert bağışlarla mümkün olabilir” dedi.

Bay Mufarrej, çalıştığı hastanenin iki buçuk yıldır çocuklara baktığını ve ameliyatlarının “hayatlarını değiştireceğini” söyledi. Mufarrej: "Çocukların ebeveynleri iki buçuk yıl önce Roraima bölgesindeki evlerinden Rio'ya yardımımızı istemek için geldiklerinden, burada hastanede ailemizin bir parçası oldular. Ameliyatın bu kadar iyi geçmesinden, çocukların ve ailelerinin hayatlarını böylesine değiştiren bir sonuca sahip olmasından çok memnunuz."

Beyinleri birbirine kaynaşmış yapışık ikizler, 100 kişilik ekiple 33 saatte ayrıldı - Resim : 4

Çalışmaları, Bay Jaleeni tarafından kraniyopagus ikizleri olarak adlandırılan kafadan birleştirilmiş doğan kardeşler için para toplamak amacıyla kurulan bir yardım kuruluşu olan Gemini Untwined tarafından desteklendiği ortaya çıktı. Hayır kurumuna göre Bernardo ve Arthur'u birbirinden ayırmak, şimdiye kadar tamamlanmış en karmaşık ayırma işlemlerinden biriydi ve birçok cerrah bunun mümkün olduğunu düşünmedi.

Beyinleri birbirine kaynaşmış yapışık ikizler, 100 kişilik ekiple 33 saatte ayrıldı - Resim : 5

İkizler neredeyse dört yaşında oldukları için, aynı zamanda beyinleri kaynaşmış, ayrılmış en yaşlı kraniyopagus ikizleri. Hayır kurumu, her iki ikizin de hastanede iyileştiğini ve altı aylık rehabilitasyonla destekleneceğini söyledi.