Risk altında mısınız? Bu ölümcül hastalığın tam 9 yıl önceden belirti verdiği ortaya çıktı.

Bu ölümcül beyin hastalığının belirtileri, teşhisten 9 yıl önce fark ediliyor. İşte o belirtiler ve işaret ettiği hastalık…

Risk altında mısınız? Bu ölümcül hastalığın tam 9 yıl önceden belirti verdiği ortaya çıktı.

Bir araştırmaya göre Alzheimer belirtilerinin, teşhis edilmesinden dokuz yıl önce başladığı ortaya çıktı.

Alzheimer hastalığına yakalanan kişiler, teşhisten yaklaşık on yıl önce hafıza ve düşünme testlerinde zorlanmaya başlıyor.

Alzheimer’ı yıllar önce fark edebilirsiniz

Cambridge Üniversitesi uzmanları, insanları taramak ve tedaviye daha erken başlamak için erken işaretlerin kullanılabileceğini söylüyor. Bununla alakalı araştırma yapan Baş yazar Dr. Nol Swaddiwudhipong şunları söyledi: “Hastaların geçmişlerine baktığımızda, semptomları bir tanı koymaya yetecek kadar belirgin hale gelmeden birkaç yıl önce bazı bilişsel bozukluklar gösterdikleri açıktı.”

En büyük risk altındaki insanları fark edebilmek için atılmış bir adım olan çalışmada yaşları 40 ile 69 arasında değişen 500 bin kişiden alınan veriler kullanıldı. Bilim adamları sağlık verilerine ve tepki süresi, hafıza, problem çözme ve kavrama gücü testlerindeki puanlara baktılar.

Alzheimer's & Dementia dergisinde yayınlanan araştırmada, ortalamanın altında sonuçları olan kişilerin önümüzdeki dokuz yıl içinde Alzheimer hastalığı veya frontotemporal demans geliştirme olasılığı daha yüksek çıktı.

İlaç denemeleri başarılı olabilir

Alzheimer’ın tedavisi yok, ancak uzmanlar, durumun daha erken fark edilmesi durumunda ilaç denemelerinin daha başarılı olacağını umuyor.

Araştırmadaki kıdemli yazarı Dr. Tim Rittman şunları ekledi: "İnsanlar, örneğin sayıları hatırlamakta iyi değillerse, gereksiz yere endişelenmemelidir. Bahsettiğimiz belirtiler bunlar değildir. Bazı sağlıklı bireyler bile doğal olarak akranlarından daha iyi veya daha kötü hafızaya sahip olabilir.”

Hafıza belleklerine dair şüphe çeken değişimler yaşayan kişilerin hızlı davranıp bir uzmana görünmesi tavsiye ediliyor.