Rusya Devlet Başkanı Putin’den Ukrayna açıklaması: Müzakere etmeye hazırız

Almanya Başbakanı Scholz'ı Moskova'da ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bölgede yaşanan krize dair açıklamalarda bulundu. Putin, “Rusya’nın önerileri karşılanmadı, müzakere etmeye hazırız” derken, "Doğu Ukrayna için özel statü talebimiz var. "Avrupa'da savaş istemiyoruz" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin’den Ukrayna açıklaması: Müzakere etmeye hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşme sonrası basın açıklaması yaptı.

Putin'in konuşmasından öne çıkanlar:

Rusya ve Almanya birçok alanda bilhassa enerji alanında iş birliğine devam edecek. İnanıyorum ki Scholz yönetimi de Rusya ile ilişkilerinde pragmatik davranacaktır. Rusya 2024 sonrasında da Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikine hazır. Kuzey Akım 2 tamamen ticari bir projedir ve bu projede politik bir yan yoktur.

"Avrupa'da savaş istemiyoruz"

NATO'nun sınırlarımıza doğru genişlememesi gerektiğini hatırlattık. Batı'nın güvenliğini başka ülkelerin güvensizliği üzerine kurmaması gerektiğini söyledik. Rusya'nın zorla çevrelenmeye çalışılması ulusla güvenliğimize bir tehdittir ve Rusya buna müsade etmeyecektir.

Füzeler ve başka konularda görüşmelere devam etmeye hazırız. Avrupa'da savaş istemiyoruz.

NATO ve ABD'nin güvenliğin bölünmezliği ilkesini kendi lehlerine yorumlamasına öyle seyirci kalmamız mümkün değil. NATO ve ABD'nin bize verdiği cevaplar arasında bize güvence veren ve tartışmaya açık bazı noktalar var, örneğin inf anlaşması ve askeri şeffaflık ve stratekik istikrar bunlar arasında.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un açıklamaları ise şöyle:

"Askeri yığınağı tehdit olarak görüyoruz"

Görüşmede Putin'e askeri yığınağı tehdit olarak gördüğümüzü vurguladım.

Almanya için Avrupa'nın sürdürülebilir güvenliği ancak Rusya ile birlikte sağlanabilir.

Rus askerlerinin geri çekilmesini olumlu bir işaret olarak görüyoruz.