Rusya-Ermenistan gerginliği tetiklendi!

Ermenistan Parlamentosu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma statüsünü onayladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında, savaş suçları işlediği iddiasıyla yakalama kararı çıkardı. Karara göre Putin, Ermenistan'ı ziyaret ederse tutuklanması gerekecek.

Rusya-Ermenistan gerginliği tetiklendi!

Ermenistan Parlamentosu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kuruluş tüzüğü olan Roma Statüsü'nü onayladı. Parlamentoda, 60 milletvekilinin UCM Roma Statüsü'nün onaylanması ve UCM yargı yetkisinin geriye dönük olarak tanınmasına ilişkin bir bildirinin kabul edilmesi yönünde oy kullanırken 22 milletvekili ise ret oyu verdi.

Moskova'nın Ukrayna'yı işgali ve Ermenistan'ın komşusu Azerbaycan'ın otuz yıldır etnik Ermeniler tarafından kontrol edilen Dağlık Karabağ'ı yeniden ele geçirirken Moskova'nın hareketsiz kalması Rusya-Ermenistan ilişkilerini fazlasıyla germişti.

KARAR PUTİN İÇİN DEĞİL, AZERBAYCAN'I HEDEFLİYORUZ

Mart ayında Rusya, Ermenistan'ı UCM'ye katılması halinde bunun ülke için ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyarmıştı. 

Ermenistan'ın Roma Statüsü'nü onaylaması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'iN Ermenistan'a gelmesi halinde tutuklanacağı anlamına geliyor. UCM, Kremlin tarafından reddedilen bir iddiayla, Ukrayna'dan yüzlerce veya daha fazla çocuğu yasadışı yollarla sınır dışı ettiği şüphesiyle Putin hakkında tutuklama emri çıkardı.

Son olarak Erivan, Roma Statüsü'nün onaylanmasının, Azerbaycan'ın Ermenistan'la uzun süredir devam eden çatışmada işlediğini iddia ettiği  savaş suçlarını ele almayı amaçladığını ve Rusya'yı hedef almadığını açıkladı.