Rusya, S-400 füze savunma sistemi için tarih verdi

Rusya Rosoboronexport şirketi, Türkiye'nin ilk S-400'lerini Temmuz ayında almaya başlayacağını açıkladı.

Rusya,  S-400 füze savunma sistemi için tarih verdi

Rusya'nın devlet kontrolündeki silah ihracat şirketi Rosoboronexport'un Genel Müdürü Aleksandr Mikheyev Türkiye'nin beklediği S-400 füze savunma sistemlerine ilişkin açıklama yaptı.  Mikheyev ilk teslim tarihinin Temmuz  olduğunu söyledi. Anlaşma ile ilgili sorun kalmadığını belirten Mikheyev, "Rusya ile Türkiye anlaşmanın şartlarını yerine getirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-400'lerin Türkiye'ye teslim işlemlerinin hızlandırılması talimatını vermişti.

NATO: S-400'ler NATO'nun güvenliğini zedeler

ABD,  Türkiye'den S-400 anlaşmasını iptal etmesini istemiş ancak Türkiye bu isteği gözardı ederek  Rusya ile anlaşmasına bağlı kalmayı tercih etmişti. ABD yetkilileri ve milletvekilleri, Rus'dan silah alımının NATO'nun güvenliğini zedeleyeceğini savunmuştu. 

Pentagon: Türkiye S-400'lerden vazgeçmezse F-35'lerin teslimatı durur

Pentagon'dan yapılan açıklamada, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye tesliminin askıya alındığı, Ankara'nın S-400'leri reddetmediği sürece söz verilen uçakları alamayacağı bildirilmişti.

“Daha fazla S-400 sipariş edebiliriz”

Bu süreçte Türk yetkililer, Rusya anlaşmasının iptaline yönelik girişimleri şiddetle reddederek ülkenin istediği kişiden silah satın almakta özgür olduğunu ifade etmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Pentagon'un ABD yapımı Patriot hava savunma füze sistemlerini Türkiye'ye satmayı reddetmesi durumunda Ankara'nın daha fazla S-400 sipariş edebileceğini ifade etmişti.