Beklenen haber geldi! Domatesin fiyatı 4 liraya düştü

Rusya Ukrayna savaşının ardından hallerden beklenen haber geldi. Geçen hafta 25 liraya satılan domatesin fiyatı Rusya ve Ukrayna ile ihracat durma seviyesinde gelince 4 liraya düştü.

Beklenen haber geldi! Domatesin fiyatı 4 liraya düştü

Rusya Ukrayna savaşının ardından bu ülkeler ile durma seviyesine gelen ihracat hallerde geçen hafta 25 liraya satılan domatesin fiyatı ihracat durma seviyesinde gelince 4 liraya düştü. Domates yüklü tırlar sınır kapılarından döndü.

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, savaşın tüccarı vurduğunu söyledi. Batman, “Geri dönen tırlarımız oldu ve bu ürünler iç piyasaya girdi. İç piyasanın bunu kaldırması mümkün değil. Geçen hafta 25 liraya kadar çıkan domates şimdi 4 ile 7 lira arasında. Bu da üreticiyi de mağdur ettiği gibi ihracat yapan arkadaşlarımızı zora soktu” diye konuştu.

Fiyatların daha da düşeceğini aktaran Batman, “Bu ürünler zaten savaş bölgelerine gidiyordu ancak şu anda gitmiyor. Fiyatlar daha da aşağı çekilecek. Vatandaşı fiyatlar sevindirecek ancak marketlerin denetim altına girmesi lazım. Ürünler eğer hale girerse bu da denetlenirse fiyatlar düşer. Eğer denetim olmazsa vatandaşlar yine fahiş fiyatlardan ürün alacak” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı operasyon örtü altı üretimiz merkezi Antalya halini de vurmuştu. Operasyon nedeni ile Ukrayna ve Rusya ihracatı dururken sofraların vazgeçilmesi domates yüzde 60’a yakın ucuzladı.

Toptancı Hal Kompleksi Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz da "Oraya düşen bombalar bize de düşmüş gibi oldu" dedi.

Türkiye'nin örtü altı yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya'da, üretilen sebze ve meyveler hem iç piyasaya hem yurt dışına gönderiliyor. Üretilen ürünlerin en çok ihracat edildiği ülkelerin başında ise Rusya ve Ukrayna geliyor. 144 komisyoncu, 400'e yakın da tüccarın bulunduğu halde ürünlerin yüzde 40'ı domates, yüzde 20'si biber grubu, diğer sebzeler ise yüzde 40'lık kısmı oluşturuyor. Rusya’nın Ukrayna’ya 4 gün önce başlattığı operasyonda en çok etkiledi yerlerden birisi de Antalya hali oldu.