Rusya Ukrayna'nın altyapısını vuruyor: Ukrayna'da 10 milyon kişiye elektrik verilemeyecek

Rusya'nın Ukrayna'nın altyapısını hedef alan saldırıları sürüyor. Ukrayna'dan yapılan son açıklamaya göre bu saldırılar sonucunda 10 milyon kişi elektriksiz kaldı.

Rusya Ukrayna'nın altyapısını vuruyor: Ukrayna'da 10 milyon kişiye elektrik verilemeyecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın son saldırılarının ardından ülkede yaklaşık 10 milyon kişinin elektriksiz kaldığını bildirdi.

Şu anda 10 milyondan fazla Ukraynalı elektriksiz durumda" diyen Zelenski, durumdan en çok Odessa, Vinnytsia, Sumy ve Kiev’in etkilendiğini söyledi. Zelenski, Elektrik kesintilerini gidermek için “her şeyi yaptıklarını” belirtti.

Ukrayna'nın çeşitli şehirlerindeki AFP muhabirleri, Kiev'deki yetkililerin "zor" günler olacağı konusunda uyarmasının ardından, son saldırıların bu sezonun ilk karına denk geldiğini söyledi. Rusya, Ukrayna'ya yönelik Salı günkü ağır bombardımanların ardından Çarşamba günü de birçok kente roketli saldırılar düzenledi; bir enerji tesisi, füze fabrikası ve bazı sivil binaların hedef alındığı bildirildi.

Ukrayna devlet başkanlığı, bir füzenin güneydeki Zaporijya kenti yakınlarındaki Vilniyansk'ta apartman bloklarına isabet etmesi sonucu yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yetkililer, doğudaki bir gaz üretim tesisi ve Dnipro'daki bir füze fabrikasının da son hedefler arasında olduğunu söyledi.

MOSKOVA KİEV'İ SUÇLUYOR

Moskova, Kiev'i müzakere konusunda "isteksiz" olmakla suçluyor. Ukrayna'nın en büyük şehirlerinden biri olan Zaporijya'nın kuzeyindeki Dnipro da Perşembe günü hedef alınan kentler arasındaydı. Başbakan Denis Şmihal, füze üreten Pivdenmaş fabrikasının saldırıya uğradığını söyledi. Bir başka yetkili de kentin bombalanması sonucu 23 kişinin yaralandığını duyurdu. BBC son sivil kayıpları bağımsız olarak teyit edemedi.

Zaporijya'nın güneybatısındaki Nikopol kentinin çevresine 70 top mermisinin düştüğü ve binlerce konutun elektriksiz ve susuz kaldığı belirtiliyor. Devlete ait enerji şirketi Naftogaz, Ukrayna'nın doğusundaki gaz üretim tesislerinin "büyük bir saldırıya" maruz kaldığını söyledi. Güneydeki Odesa ile kuzeydeki Harkov bölgesinde de altyapıya yönelik saldırılar olduğu ve sivillerin yaralandığı bildirildi. Başkent Kiev'de de hava saldırısı için uyarı sirenleri çalındı.

Yerel saatle 08:00 civarında cep telefonlarından Ukrayna genelinde yeni bir füze saldırısına ilişkin uyarılar gönderildi. Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın barış istemediğini, Ukraynalılara "mümkün olduğunca çok acı ve ıstırap" çektirdiğini söyledi. Salı günü onlarca uzun menzilli füze ve yoğun bombardıman içeren geniş çaplı Rus saldırısının ardından Ukraynalıların hava saldırısı uyarılarına karşı daha dikkatli olduğu belirtiliyor.