Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü

Rusya Savunma Savunma Bakanlığı, ülkenin Ukrayna sınırındaki askeri bölgelerindeki bazı birliklerin tatbikatları tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıkladı. İşgal iddialarını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "bunlar bilgi terörüdür" dedi.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü

Dünyanın gözü Rusya- Ukrayna sınırındaki gelişmelere çevrilmişken bölgeden yeni haberler geliyor. Rusya, Ukrayna sınırındaki bazı birliklerinin geri döndüğünü açıklarken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski ise bir kararname yayınlayarak, yarın Ukraynalıları bayrak sallamaya ve milli marş söylemeye çağırdı.

Bununla birlikte, bazı Batılı yayın kuruluşları ABD Başkanı Joe Biden'in müttefikleriyle yaptığı bir telefon görüşmesi sırasında Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in 16 Şubat'ta (yarın) Ukrayna'ya bir saldırı düzenleyebileceğini söylediğini öne sürdü.

Öte yandan gelen son dakika haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı işgal iddialarını bir kez daha yalanladı. Lavrov, "İşgal iddiaları bilgi terörüdür" dedi. Lavrov, Batı ile diyaloğun süreceğini de ifade etti.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 1Beyaz Saray, Ukrayna'yı hedef alacak bir Rus saldırısının bu hafta da dahil olmak üzere her an başlayabileceğini yineledi. Beyaz Saray sözcülerinden Karine Jean-Pierre, gazetecilerin sorusu üzerine ABD'nin onbinlerce Rus askerinin Ukrayna sınırı boyunca konuşlandıklarını net şekilde gözlemlediğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, "Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri yığınağının artmaya devam ettiğini görüyoruz. Gerilimin azaltılması yönünde adım atıldığına yönelik bir kanıt görmüyoruz" açıklamasını yaptı.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 3

Amerikan teknoloji firması Maxar'ın yayınladığı yeni uydu fotoğrafları, Ukrayna'yı kuzey, doğu ve güneyden kuşatan Rus ordusunun neredeyse tüm karargahlarını gözler önüne serdi.

Belarus'tan Karadeniz kıyısındaki Kırım'a kadar birçok noktada konuşlanan Rus askerlerinin sayısı 130 bini aşıyor. Krasnodar'daki Primorsko Akhtarsk'taki hava üssüne Rus ordusunun yeni Su-34 savaş uçakları sevk ettiği dikkat çekti.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 4

Rusya uzmanları 10 Su-34 savaş uçağının konuşlandığı Primorsko Akhtarsk hava üssünün Ukrayna kenti Mariupol'a yaklaşık uzaklığının 75 mil (120 kilometre) olduğunu belirtiyor.

Rusya lideri Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım'daki ciddi bir yığınak göze çarpıyor. Donuzlav Gölü kenarında bekleyen birlikler ve helikopterler aynı karede.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 5

13 Şubat'ta çekilen fotoğrafta, Donuzlav etrafındaki yaklaşık 70 helikopterden ikisi Mi-26 model, çok sayıda Mi-8 var ve özellikle saldırı helikopterleri gözden kaçacak gibi değil.

Yine 13 Şubat'ta çekilen bir başka uydu fotoğrafında, Ukrayna sınırına yalnızca 25 kilometredeki Belgorod'da bekleyen helikopterler kadraja girdi.

Belgorod'a bağlı Soloti'deki saldırı pozisyonunda bekleyen birliklere yakın bir bakış.

Bu fotoğraf, Ukrayna sınırına 300 kilometre mesafedeki Rus kenti Yelnya'daki yığınağı gösteriyor. 13 Şubat tarihinde çekilen fotoğrafta topçu birlikleri ve zırhlı araçlar açık şekilde belirgin.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 6

Avrupa'daki tek müttefiki Belarus'a 30 bini aşkın asker ve füzeler göndererek tatbikata girişen Rus ordusunun konuşlandığı yerlerden biri, Ukrayna'nın hemen kuzeyinde yer alan Rechitsa.

Bazı birlikler üslerine dönüyor

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna sınırı çevresinde tatbikat yapan bazı birliklerin güç gösterisinin sona ermesiyle üslerine dönmeye başladığını açıkladı. Ancak bazı büyük tatbikatların da sürdüğü belirtildi.

Rusya'nın açıklamasını uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla dünyaya geçti. Rus Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı ilk görüntülerde ise, yola çıkan tanklar yer aldı.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 7

CBS: Rus füzeleri atış pozisyonunda

Amerikan CBS yayın organı, David Martin imzasıyla yayımladığı özel haberde Rusya birliklerinin saldırı pozisyonuna geçtiğini bildiriyor. Bir Amerikalı yetkiliye dayandırılan habere göre, Rus ordusu uzun menzilli toplarını sınıra yaklaştırdı ve füzeleri de atış pozisyonuna aldı.

Rus birliklerindeki hareketliliğin Pazar günü başladığını kaydeden CBS'e bilgi veren ABD'li yetkili, Rusya'nın geniş çaplı bir işgal için ihtiyacı olan güçlerin yüzde 80'ini sınıra taşıdığını söyledi.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 8

WSJ manşetten duyurdu

Wall Street Journal ise, Ukrayna sınırındaki devasa Rus yığınağının daha da büyüdüğünü manşetten duyurdu. Habere göre Ocak ayında 83 Rus taburu sınır bölgesindeydi, halihazırda bu sayı 105'e ulaştı. Ayrıca sayıları 500'ü bulan Rus savaş uçağı ve helikopteri Ukrayna çevresine konuşlandırıldı.

BBC muhabiri: Çok eksenli işgal başlayabilir

BBC savunma muhabiri Jonathan Beale, Batı istihbaratının değerlendirmesini aktarıyor. "Yetkililer, Rusya'nın toplam kara muharebe gücünün yüzde 60'ının şu anda Ukrayna sınırında toplandığını tahmin ediyor. Bunlar özel kuvvetler ve uzun menzilli hassas İskender füze sistemlerini de içeriyor.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 9

Belarus'ta tatbikat yapan güçlerin Ukrayna sınırına yaklaştığı gözlemlendi. Rusya ayrıca (Ukrayna menzili içinde) muharebe hava gücünü 'iki katına çıkardı' ve Karadeniz ve Akdeniz'deki deniz varlığını artırdı.

Batılı yetkililer Putin'in henüz Ukrayna'yı işgal etme kararı almadığını ancak büyük ölçekli askeri operasyonları 'bir anda' başlatabileceğini söylüyorlar.

Batılı yetkililer, Rusya'nın teorik olarak çok eksenli bir işgal başlatabileceğine inanıyor. Bu, Ukrayna'yı moral olarak çökertmek amacıyla kuzeyden başkent Kiev'e 'ani bir saldırı' içerebilir.

Ayrıca Ukrayna güçlerini kuşatmak amacıyla doğudan operasyonlar düzenleyebilirler. Ukrayna'nın en iyi eğitimli ve iyi donanımlı kuvvetlerinin çoğu ülkenin doğusunda, Donbas bölgesi yakınında konuşlandı."

ABD askerleri Polonya yolunda

NATO üyeleri ise Rus yığınağına karşı Doğu Avrupa'daki askeri varlığını artırıyor. ABD'nin sekiz F-15 savaş uçağı daha Polonya'daki Lask üssüne gönderildi.

ABD Polonya'ya ek 3 bin asker gönderiyor. 1700 ABD askerinden oluşan ilk grubun yaklaşık üçte ikisi Polonya'ya ulaştı.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Litvanya'ya 'az sayıda' asker göndereceğini açıkladı.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 10

Rusya'dan ılımlı sinyaller

Batılı ülkeleri histeriyle suçlayan Rusya'da ise Pazartesi günü kritik bir zirve gerçekleşti. Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Lavrov, Putin'le buluşmasında Moskova’nın temel taleplerini değerlendirmeyi reddetmelerine rağmen, ABD ve müttefikleriyle görüşmelere devam edilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Koreografisi yapılmış görünen tartışma sırasında Rusya lideri Putin, Lavrov'a, "Ortaklarımızla önemli konularda bir anlaşmaya varma şansımız var mı, yoksa bizi sonu gelmeyen bir müzakere sürecine sürükleme girişimi mi var?" diye sordu. Lavrov, "Olasılıklar tükenmekten çok uzak; sonsuza dek süremez, ama devam edip olanakları artırmanızı öneririm" yanıtını verdi.

Putin’in diplomatik çabalara devam edilmesinin anlamlı olup olmadığı sorusunu ise Lavrov, "Görüşme imkanları henüz tükenmedi" diyerek yanıtladı.

Rusya'nın bir numaralı diplomatı, Washington’un Avrupa’ya yerleştirdiği füze sayısının sınırlanması, askeri tatbikatlara kısıtlama getirilmesi ve diğer güven arttırıcı önlemler konusunda diyalog önerdiğine dikkat çekti.

Savunma Bakanı Şoygu da Rusya'nın komşu Belarus'taki askeri tatbikatlarının sona ermek üzere olduğunu söyledi. Moskova geçen ay tatbikatlar bittikten sonra askerlerinin ülkeyi terk edeceğini açıklamış, Rusya'nın İngiltere Büyükelçisi Andrey Kelin de geçen hafta BBC'ye verdiği bir röportajda bu sözü yinelemişti.

Rusya'dan yeni açıklama: İşgal iddiaları bilgi terörü - Resim : 11AP: Umut kırıntısı

Moskova'dan gelen müzakere mesajları, Kremlin'in diplomatik çabaları sürdürme niyetinde olduğu şeklinde yorumlandı. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Moskova'daki görüşmeyi 'Umut kırıntısı: Kremlin Ukrayna konusunda diplomatik yol arıyor' başlığıyla dünyaya geçti.

Rusya lideri Putin'in Aralık ayında NATO'dan istediği güvenlik garantileri, Soğuk Savaş'tan bu yana Avrupa'nın yüzleştiği en ciddi krizi tetikledi. Moskova, Ukrayna'nın NATO'ya kesinlikle üye kabul edilmemesini, eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki NATO birliklerinin ve silahlarının geri çekilmesini talep ediyor. ABD ve NATO, beklendiği Rusya'nın isteklerini reddetti.