Norveçli uzmanlar: Beyaz balinalar Rusya'nın yeni silahı

Norveç denizcilik uzmanları, Rus donanması tarafından özel olarak eğitilmiş ve özel teçhizat bağlanmış bir beyaz balinaya rastladı. Uzmanlara göre bu Rusya'nın yeni silah hamlesi.

Norveç'te üzerinde Rusça ibareler yer alan özel teçhizat giydirilmiş bir beyaz balina bulundu. Son dönemlerde saldırgan tavırlar sergileyen beyaz balinayı yakalayan Norveçli uzmanlar, Rusya'nın bir süredir bu canlıları silaha dönüştürmek için çalıştıklarını iddia etti.

Beyaz beluga balinalarının Rusya tarafından özel olarak yetiştirildiği biliniyor. Daha önce de bazı özel havuzlarda bu canlılar üzerinde çalışma yapılmıştı. Norveç'teki Deniz Araştırmaları Enstitüsü'nden Martin Biuw, balinanın Rusya'dan geldiğini ancak bunu yapanın bilim insanları değil, donanma olduğunu iddia etti.

Norveçli uzmanlar, üzerinde özel teçhizat bulunan beyaz balinanın Rusya'ya ait olduğunu açıkladı
Norveçli uzmanlar, üzerinde özel teçhizat bulunan beyaz balinanın Rusya'ya ait olduğunu açıkladı

 Araştırmalar 1980'de başladı

İddialara göre Ruslar 80'li yılların başında gökyüzü kadar denizaltının da özel olarak ele alınması gerektiğini düşünerek çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar sırasında beyaz balinalar ve yunuslar özel olarak kullanıldı. Bu canlılar, yer belirleme, silahların yerini tespit etme gibi yeteneklere sahip değillerdi. Ancak aradan geçen yıllarda bu eğitimler işe yaramaya başladı.

Tek eğitilen canlılar yunuslar ve beyaz balinalar değildi. Foklar da yunuslar gibi derin noktalara dalabildikleri için dalgıçlara yardımcı olarak yetiştirildi. Onların malzemelerini taşımada ve cephaler ile patlayıcıları tespit etmede birer uzman haline geldiler.

Bu bilgiler doğrultusunda aslında bir sır olmayan Rusların denizaltı canlıları üzerinde yaptığı çalışmalar saldırı amaçlı olmasa da savunma ve keşif amaçlı olarak balina, yunus ve fokları eğittiğine işaret ediyor.