Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Safer ayında yapılacak ibadetler neler? Safer ayı 2023 tarihi!

Mübarek ayların içinde olan Safer ayının ne zaman başlayacağı ve yapılacak ibadetler araştırılan konular içinde yer alıyor. Safer ayı cahiliye döneminde haram aylardan muharremin ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı veya saldırdıkları evlerin eşyasını alıp boşalttıkları için böyle adlandırılmıştır. Safer ayına has yapılacak ibadetler ve ayın önemi merak ediliyor. Peki, Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Safer ayında yapılacak ibadetler neler? Safer ayının önemi ne

Safer ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Safer ayında yapılacak ibadetler neler? Safer ayı 2023 tarihi!

Safer ayı, İslâm tarihinde safer ayında meydana gelen önemli olaylar nedeniyle büyük önem taşıyor. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında yapılacak ibadetler merak edilirken aya has özellikler ve önemi de merak ediliyor.

SAFER AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takviminne göre Hicri aylardan biri olan safer ayı 17 Ağustos 2023' de idrak edilecek. Safer ayının bitişi ise 15 Eylül 2023’dir.

SAFER AYI MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR NELER?

İslâm tarihinde safer ayında meydana gelen önemli olaylardan bazıları şunlardır: Resûl-i Ekrem ile Hz. Ebû Bekir’in hicret için yola çıkmaları ve Sevr mağarasına sığınmaları (1/622), Ebvâ (Veddân) Gazvesi (2/623), Recî‘ ve Bi’rimaûne vak‘aları (4/625), Hayber seferi (7/628), Hz. Peygamber’in kızı Zeyneb’in vefatı (8/629), Resûlullah’ın vefatından önceki şiddetli hastalığı (11/632), Sıffîn Savaşı (37/657).

SAFER AYI BELA AYI MI?

Meşhur yoruma göre, Câhiliye döneminde haram aylardan muharremin ardından Araplar bu ayda savaşa çıkıp evleri boş kaldığı veya saldırdıkları evlerin eşyasını alıp boşalttıkları için böyle adlandırılmıştır. Bazı kaynaklarda, safer adı kelimenin “sararmak” anlamıyla irtibatlandırılarak Câhiliye devrinde insanların yüzlerinin sararmasına yol açan veba salgınının bu aya denk gelmesiyle açıklanır. azılarında ise bu ismin Araplar’ın geçimlerini teminde önemli bir yere sahip olan Yemen’deki Saferiyye adlı panayırla ilişkili olduğu, hatta bu panayırı kaçıranların aç kaldığı belirtilir. İslâmî dönemde uğursuzluk anlamının silinmesi için bu aya “saferü’l-hayr” ya da “saferü’l-muzaffer” denilmiştir. Câhiliye devrinde safer ayı uğursuz kabul edildiğinden bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Yine bu ayda yapılan evliliklerin uzun ömürlü olmayacağı, başlanan işlerin sonuçsuz kalacağı ya da kötü biteceği şeklindeki bâtıl inançların İslâm’dan sonra da varlığını sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Safer ayı hakkındaki Câhiliye anlayışını reddeden hadis (Buhârî, “Ṭıb”, 19; Ebû Dâvûd, “Ṭıb”, 24), daha çok nesî uygulanarak saferin haram ay kabul edilmesinin yasaklandığı şeklinde yorumlanmıştır; ancak bağlam bu ayla ilgili bâtıl inanışların geçersiz olduğu anlamının çıkarılmasına da elverişlidir.

SAFER AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELER?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

SAFER AYININ İLK ÇARŞAMBA NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Safer ayının ilk çarşamba namazı, 7 Eylül 2021 Salı gününü 8'ine bağlayan gece kılınır.

Belaların birinci kat semaya indiği ay olarak kabul edilen Safer ayında özellikle ilk ve son çarşamba geceleri, gündüzleri çok ibadet ve dua yapmak tavsiye edilmiştir. Safer ayının ilk çarşamba gecesi, belalardan korunmak için bolca dua edilip namaz kılınır.

Safer ayının ilk çarşamba gecesi kılınacak olan namaz çok faziletlidir. Namazın 8 Eylül günü imsak vaktinden önce kılınması gerekmektedir. Safer ayının ilk çarşamba gecesi gece yarısından sonra yeryüzüne inecek belalardan Allah'ın izniyle muhafaza olmak isteyen Müslümanlar, sabah namazından (imsaktan) önce 4 rekat nafile namaz kılar.

Safer ayı ilk çarşamba namazında her rekatta Fatiha'dan sonra 17 kere Kevser Suresi, 5 kere İhlas Suresi, 1 Felak Suresi, 1 kere de Nas Suresi okunup selam verilir. İşte Safer ayı ilk çarşamba namazı kılınışı...

SAFER AYI İLK ÇARŞAMBA NAMAZININ KILINIŞI

1. rekatta : 1 Fatiha + 17 Kevser + 5 İhlas + 1 Felak + 1 Nas okunur.

2. rekatta : 1 Fatiha + 17 Kevser + 5 İhlas + 1 Felak + 1 Nas okunur.

3. rekatta : 1 Fatiha + 17 Kevser + 5 İhlas + 1 Felak + 1 Nas okunur.

4. rekatta : 1 Fatiha + 17 Kevser + 5 İhlas + 1 Felak + 1 Nas okunur.

Çok Okunanlar