Maske zorunluluğu ne zaman kalkacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hedef eylül ayında normal hayata geçmek" dedi.

Maske zorunluluğu ne zaman kalkacak?

Bugünden itibaren normalleşme adımları atılıyor. Vaka sayılarının düşmesi ve aşıyla sürecin hızlanması bekleniyor. Sağlık Bakanı Koca "Hedef eylül ayında normal hayata geçmek" dedi. Maskesiz günler için ise toplumsal bağışıklığı işaret etti.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hedef eylül ayında normal hayata geçmek" dedi.

Yaz aylarında aşı uygulamasının yaygınlaşacağını belirten Sağlık Bakanı Koca, "Güçlendirilmiş bir uygulama bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

"Salgının yıkıcı etkisinden ülkemizin kurtulacağı açıkça görünür hale gelmiştir" diyen Koca, nüfusun en az yüzde 60'ı aşılandığında koronavirüse karşı toplumsal bağışıklığın kazanılacağını söyledi.

Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte maske zorunluluğu tartışmalarına da değinen Bakan Koca, maskesiz günler için toplumsal bağışıklığı işaret etti.

Bakan Koca maskelerin ancak açık havada, iki metre mesafe korunarak çıkarılabileceğini belirtti.

"Yaygın aşılamayı yapmadıkça maske takılmamasını önermeyeceğiz, önermiyoruz. Ama toplumsal bağışıklık olduktan sonra aşı olanların maske takma zorunluluğu söz konusu olmayabilir. Şu an maskelere paydos yok"

Haziran ayında 30 milyon doz gelecek BioNTech aşılarının bir kısmı Türkiye'ye ulaştı. 12 milyon doz aşı için de izin çıktı. Aşıların, gelecek hafta sonuna kadar Türkiye'ye ulaşması bekleniyor. Yaygın aşılamada hedef ise aşıların geliş hızına göre Haziran ve Temmuz ayları olacak.

Uğur Şahin ile dün görüştüğünü belirten Bakan Koca, "12 milyon için ihracat izni aldığını ifade etti Uğur hoca. 'Gelecek hafta sonuna kadar bu 12 milyon dozu peyder pey gönderiyoruz' dediler. Bu haftadan itibaren gelecek haftaya kadar 12 milyon doz gelecek. Haziranda da 30 milyon dozu tamamlayacağız" diye konuştu.

Haziranda 30 milyon doz aşının gelmesi halinde haziran sonuna kadar 20 yaşa kadar aşılmanın gerçekleşebileceğini söyleyen Bakan Koca, aşı olma oranın ise giderek yükseldiğini belirtti. Dünyadan farklı olarak 2-3 aşı arasında tercih hakkı verilerek, konforlu aşılama süreci yaşanacağını kaydeden Koca, "Almanya ve Fransa'da 2-3 aşıyı tercih etme şansı yok" dedi.