Sağlık Bakanı Koca, yoğun bakım doluluk oranını açıkladı!

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı mavi renkteki Türkiye'nin haftalık COVID-19 tablosuna göre, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70.4, yatak doluluk oranı yüzde 56.4 ve ventilatör doluluk oranı yüzde 30.4 oldu.

Sağlık Bakanı Koca, yoğun bakım doluluk oranını açıkladı!

Sağlık Bakanlığı, mavi renkteki Türkiye’nin haftalık COVID-19 tablosunu açıkladı. 16-22 Ekim tarihlerine ait tabloda, 9-15 Ekim tablosuna kıyasla hastane doluluk oranları dikkat çekiyor.

Buna göre, yatak doluluk oranı yüzde 55.7’den yüzde 56.4’e; erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69.2’den yüzde 70.4’e; ventilatör doluluk oranı da yüzde 29.7’den yüzde 30.4’e çıktı.

Sağlık Bakanı Koca, yoğun bakım doluluk oranını açıkladı! - Resim : 1

Haftalık veriler

16-22 Ekim tablosuna göre; test sayısı 2 milyon 497 bin 723, vaka sayısı 199 bin 170, hasta sayısı 8 bin 628, hayatını kaybeden sayısı ise 1475 oldu. İyileşen sayısının 192 bin 170 olduğu aktarılan tabloya göre, ortalama ağır hasta sayısı 1373.

Öte yandan tabloda, toplam vaka sayısının 7 milyon 800 bin 796, toplam hayatını kaybeden sayısı ise 68 bin 700 olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanı Koca, yoğun bakım doluluk oranını açıkladı! - Resim : 2

 

Okullardaki PCR taramasının sonuçları çıktı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca okullardaki PCR testinin sonuçlarıyla ilgili olarak, 'Tarama sonuçları çıktı. Belli aralıklarla devam etmek istiyoruz. Taramalarda toplumda farklı olarak okul dönemindeki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük' dedi. Üçüncü doz Biontech aşısıyla ilgili Bakan Koca, "Yarın bilim kurulunun gündem konusu olacak" ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler devreye girebilir ama okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz. Genel toplumda da kapanma gibi bir durum söz konusu olmayacak ama vatandaşımız bildiğimiz tedbirleri ve aşılarını yaptırıyor olmalılar" dedi.

 

TBMMde 'nöbetçi bakan' uygulaması kapsamında milletvekilleri ile bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, 2 doz Sinovac olanlarda Turkovac'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz-3 klinik çalışmasında 3 bin gönüllüye ihtiyaç olduğunu hatırlatarak, "Bugün itibarıyla bin kişiyi geçmiş oldu. Vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum. Bununla ilgili 41 merkezde çalışma yapılıyor. Kendi aşımız kendi gücümüz. Acil kullanım onayı seri üretim için gerekiyor. Bunun için dediğim 3 bin gönüllüyle çalışmanın bitmesi gerekiyor. Ne kadar erken dönemde biterse acil kullanım onayıyla birlikte üretime geçmiş olacağız. Vatandaşlarımızı hassasiyet gösterip bir an evvel gönüllü olmaya davet ediyorum" dedi.

Okulların kapanmasına ilişkin açıklama

Bakan Koca, okullarda rastgele PCR testi uygulamasında ilk sonuçların çıktığını belirterek, "Bunu belirli aralıklarla tekrarlamak istiyoruz. Yapılan taramada toplumdan farklı olarak okul dönemindeki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük. Bunun bazı okullarda yüzde 1,1'den yüzde 5,9'a kadar değişen oranlarda olduğunu gördük. Tedirgin olunabilecek bir durumun olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum. Okulların pandemi nedeniyle kapalı olabilme ihtimalini vatandaşımız düşünmemeli. Böyle bir soru da artık sorulmamalı. Yani salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler devreye girebilir; ama okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz. Bilim Kurulunun da böyle bir gündemi söz konusu değil. Genel toplumda da kapanma gibi bir durum söz konusu olmayacak; ama vatandaşımız bildiğimiz tedbirleri ve aşılarını yaptırıyor olmalılar. Toplumsal bağışıklık elde edilmedikçe salgının üstesinden gelmemiz kolay olmayacak. Özellikle 60 yaş üzeri aşısız vatandaşımızın kalmamasını önemsiyoruz. Hala vefat edenlerin 60 yaş üzeri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"12 yaş altına gündemimiz yok"

Bakan Koca, 3'üncü doz Biontech aşısının ne zaman yapılacağı konusunun yarın Bilim Kurulu'nda konuşulacağını söyledi. Bakan Koca, 12 ve 17 yaş arasına tercihe bağlı olarak aşıyı tanımladıklarını belirterek, "Şu an gündemimizde 12 yaş altı çocuklara aşı yapılmasının olmadığını söyleyebilirim" dedi.

SMA taraması kit ihalesi 

Bakan Koca, SMA hastalığında erken tanıyı önemsediklerini belirterek, "Ne kadar erken belirti olmadan tanı konursa tedavide başarınız o oranda arttığını biliyoruz. SMA hastalığının önlenmesi için evlilik öncesi taramayı önemsiyoruz. Bütün Türkiyede bu taramaya başlıyor olacağız. Bununla ilgili kit ihalesi başladı. Zannediyorum önümüzdeki haftalar bitmiş olur. Devamında bütün Türkiyede evlilik öncesi SMA taraması yapılıyor olacak" dedi.

Bakan Koca, sağlıkçıların atama beklediğinin söylenmesi üzerine "Sayı netleşmedi ama bu ay içinde önümüzdeki birkaç hafta içinde hangi alanlarda kaç kişinin alınacağıyla ilgili bir açıklama yapılmış olur. Biraz daha sabredelim çok uzamayacak" dedi.

"Çalışmalarımız olacak"

Bakan Koca, hekimlerin mesai saatlerinin düzenlenmesine ilişkin 81 ile gönderilen hükümlere uymayanların bir yaptırım ile karşılaşıp karşılaşmayacaklarının sorulması üzerine şöyle dedi:

"Genelgede açıkça ifade ettim. Biz asistanlarımızın iş yükümüzün farkındayız. Önümüzdeki dönemde özellikle 4 ay sonra yapılacak sınav dahil olmak üzere uzmanlık sınavı, uzmanlık eğitimi yani asistanlık eğitimi dahil olmak üzere reform niteliğinde bir takım yaklaşımlar içinde olacağız; sınav, eğitim ve çalışma şartları dahil olmak üzere. Akademik camiadaki hocalarımızla taraflarla bir araya geleceğiz. Bilim Kurulu oluşturup, alınacak kararların 4 ay sonraki sınav dahil olmak üzere uygulama noktasında kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyordum. Ben de o dönemlerden geçtim. Ben de 24 saat 36 saat nöbetin ne demek olduğunu biliyorum. Ama artık 21'inci yüzyıldayız. Nitelikli eğitim kliniklerinin sayısını artırmak dahil, sınav sistemi dahil, çalışma saatleri dahil olmak üzere reform niteliğinde çalışmalarımız olacak" diye konuştu.