Sahilde gezerken rastladılar, gözleri oyulmuş halde buldular, inanılır gibi değil

Yaban hayatı fotoğrafçılarından olan Alex ve Juanita Aitkenhead geçtiğimiz günlerde Cape Town’daki Sunset Beach’a bir ziyarette bulundular. Ziyareti sırasında gözlerine gördüklerine inanamadıları. Sahilw vuran köpek balığının o halinin hemen fotoğrafını çektiler.

Sahilde gezerken rastladılar, gözleri oyulmuş halde buldular, inanılır gibi değil

Yaban hayatı fotoğrafçısı olan genç çift Alex ve Juanita Aitkenhead, geçtiğimiz günlerde Sunset Beache gezme amaçlı bir ziyarette bulundular. Ancak ziyaret sırasında karşılaştıkları manzarayla şaşkına döndüler. Gözleri oyulmuş halde buldukları köpek balığını gördüklerinde aslında çok ender rastlanan bir köpek balığı olduğunu öğrendiler ve hemen fotoğraf çektiler.

Yetişkin olduklarında 6.1 metre uzunluğuna kadar ulaşabilen bu köpek balıklarının diğer köpek balıklarından ayıran çok önemli bir özelliği var. Bilimsel olarak Alopias vulpinus olarak bilinen Alopiidae ailesinden olan üç harman köpek balığı olarak da bilinen bu köpek balığı türünün ise en büyük köpek balığı olarak biliniyor. En önemli ve ayırt edilebilen özelliklerinden bir ise tırpana benzeyen devasa boyutta kuyruk yüzgeçlerinin olması. Yüzgeçlerinin üst lobu, toplam vücut uzunluğunun yaklaşık yarısını oluşturuyor. Büyük kuyruk yüzgecinin yanı sıra bu tür, aerodinamik gövdesi, kısa, sivri burnu ve orta büyüklükteki gözleri ile önemli karakteristlik özellikleri arasında yer alıyor.

Sahilde gezerken rastladılar, gözleri oyulmuş halde buldular, inanılır gibi değil - Resim : 1

OLAĞANÜSTÜ YETENEKLERE SAHİP

Harman köpek balıklarının olağanüstü özelliklere sahip olduğu biliniyor. Bu sahip olduğu özellikler bu türü diğer köpek balıklarından ayırıyor. Devasa boyuttaki uzun kuyruğunu diğer balıkları avlamak için kullanabiliyor. Kuyruğunu avını ilk olarak sersemletmek daha sonrada öldürücü darbeyi vurmak için kullanıyor.

Daha çok tropikal ve ılıman sularda rastlanan bu tür sudan tamamen dışarı atlayabilme özelliğine de sahip. Bu yeteneğe sahip olan sadece birkaç tür köpek balığı bulunuyor.

Sahile vuran ve gözleri oyulmuş halde bulunan bu nadir köpek balığını fotoğraflayan Aitkenhead, “O sıra bu köpek balığını bildiğimiz için böyle bir bulgunun önemini anlamamıştık. Bu köpek balığı çok iyi durumdaydı; hasar veya herhangi bir yaralanma veya avlanma belirtisi yok. Göze çarpan tek nokta, gözlerinin olmamasıydı, ancak bu hayatını kaybetmiş bir köpek balığı için yaygın bir durum. Çünkü bu durum köpek balığının öldükten sonra bir veya iki gün suda kaldığını gösteriyor. Küçük balıklar da bu köpek balığının vücudunun en yumuşak kısmı olan gözleri yediğini ortaya çıkarıyor. Bu olağanüstü köpek balığını pek sık görmüyoruz. Neden Sunset Sahili'ndeki kıyılarımıza vurduğundan emin de değilim.

TEHDİT ALTINDAKİ TÜRLERİN KIRMIZI LİSTESİNDE

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde üç harman köpek balığı türünün tümü yok olmaya karşı "savunmasız" olarak listelenmiştir ve bazı popülasyonların düşüşte olduğu düşünülmektedir.

Bu köpek balıkları, değerli etleri ve yüzgeçleri için kasıtlı olarak hedef alınır, ancak aynı zamanda balıkçılık operasyonları tarafından kazara yakalanır.

Sahilde gezerken rastladılar, gözleri oyulmuş halde buldular, inanılır gibi değil - Resim : 2