Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: İMECE'nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaşmış durumda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İMECE uydumuzun yerlilik oranı yüzde 50 değil, yüzde 90'a ulaşmış durumda. Çünkü biz İMECE'nin içerisindeki ekipmanlarını da yerli ve milli olarak ürettik" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: İMECE'nin yerlilik oranı yüzde 90’a ulaşmış durumda

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent'te, Eğitim Teknolojileri Kuluçka Merkezi'nin açılışına katıldı.

Bakan Varank, ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden yörüngesine fırlatılan ve Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE'nin yerlilik oranının yüzde 90'a ulaştığını söyledi. 

 

Bakan Varank, "Bu metne baktığınızda bırakın yeni politika ve proje önerilerini, daha ülkemizde şimdiye kadar neler yapılmış, Türkiye’nin gerçek fotoğrafı nedir bunu bile göremediklerini anlıyoruz. ‘Türkiye’nin uydu geliştirme çalışmalarını hızlandıracak, bu alandaki teknolojilerin yerlilik oranını en az yüzde 50’nin üzerine çıkaracağız’ diyorlar. Onlar söyleye dursun, biz cumartesi günü Türkiye’nin ilk metrealtı çözünürlüklü yerli ve milli yer gözlem uydusunu başarıyla uzaya fırlattık. Milli gururumuz İMECE, yörüngeye yerleşti. Şimdi 97 dakikada bir, günde 14 kez, dünyanın etrafında dönüyor. İMECE uydumuzun yerlilik oranı 50 değil, yüzde 90’a ulaşmış durumda. Çünkü biz İMECE’nin içerisindeki ekipmanlarını da yerli ve milli olarak ürettik" diye konuştu.