2023 Seçim takvimi ne zaman başlıyor? YSK Başkanı Ahmet Yener açıkladı! İşte seçim takviminin başlangıç tarihi!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) duyurdu! Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için geri sayım başlıyor. YSK Başkanı Ahmet Yener, kameralar karşısına geçti ve 2023 seçim takviminin başlangıç tarihini açıkladı. Peki, 2023 Seçim takvimi ne zaman başlıyor? İşte seçim takviminin başlangıç tarihi!

2023 Seçim takvimi ne zaman başlıyor? YSK Başkanı Ahmet Yener açıkladı! İşte seçim takviminin başlangıç tarihi!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener resmen duyurdu! 2023 seçim takviminin başlangıç tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için süreç başlıyor. YSK Başkanlığında basın mensuplarına açıklamada bulunan Yener, seçim takvimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2023 SEÇİM TAKVİMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YSK Başkanlığında Yener, şunları söyledi: 

"Bugünkü çalışmamızda 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilli Seçimlerinde, seçim takviminin başlangıç tarihi olarak 18 Mart 2023 tarihi belirlenmiştir. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında seçmenlerin oy kullanmasına ilişkin ilkelerin belirlenmesine çalışması da devam etmektedir." 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Meclis’te grubu bulunan veya son seçimlerde tek başına yüzde 5 oy alan partilerin aday göstermesi için süre başlayacak. Seçmen listeleri askıya çıkacak ve itiraz süreci başlayacak. Partilerin cumhurbaşkanı adaylarının adaylık başvuruları için son gün belirlenecek ve verilen süre içinde başvuruları tamamlanacak. Cumhurbaşkanı adaylarının geçici listesi yayınlanacak. Seçmen listeleri askıdan inecek, yurt dışı seçmen kütüğünün sorgulanması süresi sona erecek. Bu sürede Cumhurbaşkanı adaylarının kesin listesi yayınlanacak. Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için çalışma başlatılacak. 100 bin imzayla aday olacak yurttaşların YSK’ya başvuru yapması için son gün takvimdeki süre içinde yapılacak. Partilerin milletvekili aday listeleri YSK’ya teslim edilecek. İttifak ve siyasi partilerin oy pusulalarındaki yerleri belirlenecek.