Seçim yayın yasağı ne zaman kalkacak? Oy sayımı saat kaçta başlayacak?

31 Mart yerel seçimleri tüm yurtta gerçekleşiyor. Mahalli İdareler Seçim takvimine göre ise seçimden hemen önceki 24 saatte ise yayın yasağı başlıyor. Yerel seçimlerde oylarını kullanan seçmen, 'oy sayımı ne zaman, saat kaçta başlıyor? Yayın yasağı ne zaman kalkacak?' sorularını yöneltiyor.

Seçim yayın yasağı ne zaman kalkacak? Oy sayımı saat kaçta başlayacak?

Yerel seçimler 31 Mart günü düzenleniyor. Belediye başkanı, muhtar, belediye meclisi seçiminin yapılacağı Mahalli İdareler seçimi öncesinde yayın yasağı başlıyor. Peki, 31 Mart seçimlerinde yayın yasağı ne zaman bitecek? İşte, oy sayımı hakkında detay...

OY SAYIMI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

31 Mart sabah saatlerinde başlayan seçimlerde oy kullanma süreci saat 17.00’de sona erecek. Sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemine başlanacak.

YSK, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 'Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü' başlıklı 100'üncü maddesinin birinci fıkrasında, 'Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır' hükmü bulunuyor. Bu nedenle oy sayım ve döküm işlemleri aralıksız yapılır.

YAYIN YASAĞI NE ZAMAN KALKIYOR?

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde; oy verme gününden önceki son 24 saatte herhangi bir partinin ya da adayın siyasi reklamı yayınlanamayacağı ve bu süre zarfında her türlü yayın organları tarafından siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yayın yasağı kapsamında sayılacağı bildirildi.

Yayın organlarında, seçime katılan siyasi partiler ile adayların sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda faaliyetleri 31 Mart günü saat 18.00'e kadar yayınlanabilecek.

RTÜK konu hakkında "YSK kararları gereği bugün saat 23.59'dan seçim gününe kadar siyasi reklamların yayınlanmasının yasak olduğu, medya hizmet sağlayıcı kuruluşların, yarın saat 18.00'e kadar seçime katılan siyasi partiler ile adayların sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda faaliyetlerini yayınlayabilecekleri" ifadelerine yer verdi.

YSK başkanı Yener, "Tüm seçmenlerimizin sandığa giderek demokratik görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz. An itibarı ile bize ulaşan olumsuz bir haber yok. Oy verme süreci sorunsuz devam ediyor. 17.00'de toplantı yaparak yayın yasağının ne zaman kalkacağına dair bir karar alacağız. Bu demokrasi şenliğinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.