Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine sonrasında kısmi kapanma kararı alındı. Kısmi kapanmaya ilişkin havacılık şirketleri açıklama yaptı. THY ve Pegasus "seyahat belgeleri"ni ibraz eden yolcuların havalimanlarına ulaşabileceğini açıkladı. Peki, Şehirler arası seyahat nasıl olacak?

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler?

Bilim Kurulunun tavsiye kararları sonrası Kabine Toplantısı gerçekleşti. Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kısmi kapanmaya ilişkin detayları açıkladı. Alınan yeni kararlar arasında şehirler arası seyahat yasağı da yer alıyor. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek. Peki, Şehirler arası seyahat nasıl olacak?, Seyahat yasağı hangi saatlerde uygulanacak?, Zorunlu haller neler?

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 1ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAĞI VAR MI? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayında ilk 2 hafta kısmi kapanma olacağını belirterek şehirler arası seyahat yasağını da duyurdu. Buna göre; ''Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir. '' Konu hakkında detaylar İçişleri Bakanlığı genelgesiyle duyurulacak.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 2

KISITLAMADA SEYAHAT NASIL OLACAK?

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşi ile ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 3
Zorunlu Haller Sayılacak Durumlar;

- Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,

- Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi),

- Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

- ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,

- Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,

- Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,

- Ceza infaz kurumlarından salıverilen, Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 4

UÇUŞLAR NASIL GERÇEKLEŞECEK?

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 5

Türk Hava Yolları'ndan yapılan açıklamada "Değerli yolcularımız; 14 Nisan 2021 itibarıyla uygulanacak kısıtlama süresince yolcularımız seyahat belgelerini ibraz ederek havalimanı ulaşımlarını sağlayabilirler. Sağlıklı ve güvenli uçuşlar dileriz." denildi.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 6

Pegasus ise "14 Nisan 2021 itibarıyla uygulanacak olan 14 günlük kısmi kapanma sürecinde uçuşu olan misafirlerimiz, seyahatlerine ait belgeleri ile uçuşlarını güvenle gerçekleştirebilirler." açıklamasını yaptı.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 7

OTOBÜS SEYAHATLERİNE DEVAM

Pamukkale Turizm, biletli yolcuların hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından etkilenmediğini duyurdu.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 8

İLLERİN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARINDA KONTROL NOKTALARI OLUŞTURULACAK

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 9

İGA'DAN AÇIKLAMA

İGA, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında alınan kısmi kapanma kararı nedeniyle uçuşu olan yolcuların seyahat belgeleri ile İstanbul Havalimanı'na ulaşım sağlayabileceklerini bildirdi.

İGA'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bugünden itibaren Kovid-19 önlemleri kapsamında kısmi kapanmanın gerçekleştirileceği belirtildi.
Açıklamada, "Kısmi kapanma sürecinde yolcularımız seyahat belgelerini ibraz ederek, havalimanı ulaşımlarını sağlayabilirler. Sağlıklı ve güvenli uçuşlar dileriz." denildi.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 10

SEYAHAT BELGESİ NASIL ALINIR?

Seyahat İzin Belgesi ALO 199 Vefa Sosyal destek hattından ya da e-Devlet üzerinden alınabilir. E-devlet ekranından seyahat izin belgesi almak için öncelikle T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılıyor.

Giriş yapmanın ardında İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan “e - Başvuru” kısmına giriliyor. Seçenekler arasından “Seyahat İzin İşlemleri” seçilerek form dolduruluyor. 65 yaş üstü vatandaşların bu belgeyi alması gerekiyor.

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 11

UÇUŞLAR İPTAL Mİ 14 NİSAN 2021?

Türk Hava Yolları (THY), Kovid-19 tedbirleri nedeniyle alınan yeni kısıtlama kararı sonrası uçuşu olan yolcuların seyahat belgeleri ile havalimanına gidebileceklerini bildirdi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Değerli misafirlerimiz, sizi, sağlığınızı koruyarak bulutların üzerine taşımaya devam ediyoruz. Uçuşu olan misafirlerimiz seyahat belgeleri ile havalimanı ulaşımlarını gerçekleştirebilirler."

Havayolu ve otobüs şirketlerinden açıklama… Şehirler arası seyahat nasıl olacak? Zorunlar haller neler? - Resim : 12

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİ SEYAHAT KISITLAMASI 

3.Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaşlarımızın toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

3.1- Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatleri ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacak. İşi ile ilgili illiyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

3.2- Zorunlu Haller Sayılacak Durumlar;

▪ Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
▪ Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 8 kişi),
▪ Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
▪ ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,
▪ Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
▪ Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
▪ Ceza infaz kurumlarından salıverilen,

Belirtilen bu durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığına ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

3.3- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahat kısıtlamasının etkinliğinin artırılması amacıyla şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında (iller arası koordinasyon sağlanmak kaydıyla) kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.