Selçuk Bayraktar'dan Kızılelma açıklaması: 2025’de gemide denemelerine başlamayı hedefliyoruz

Cumhuriyet Bayramı’na özel açıklamalarda bulunan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "2024 yılında inşallah biz Bayraktar TB3’ü gemide görev yapabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. 2025 yılında da biraz teknolojiyi iyice emin olduktan sonra Kızılelma’yı inşallah 2025’de gemide denemelerine başlamayı hedefliyoruz. Bayraktar TB3 ve Kızılelma’da inşallah TCG Anadolu’dan görev yapmaya başladıklarında dünya muharebesinde devrim yapmış olacaklar" diye konuştu.

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün TCG Anadolu Gemisi'nde Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla konuşma gerçekleştirdi. Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Havelsan Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da gemide yer aldı.

"KIZIL ELMA'NIN İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİK"

Cumhuriyet Bayramı’na özel konuşma yapan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına biz milletimize söz verdiğimizden biraz daha öncesinde Bayraktar Kızıl Elma’nın ilk uçuşunu gerçekleştirdik. 2023’e 1 yıl kala. Adeta milletimize sürprizimiz oldu. Hemen geçen hafta dünyada ilk defa kıs pistli gemilere konuşlanmak üzere üretilen Bayraktar TB3 SİHAMIZ hemen arkamızda duruyor. Onun ilk uçuşunu geçtiğimiz hafta yaptık. Bunlar tabii Cumhuriyetimizin 100. yılına bu ülkenin mühendisleri olarak milletimize armağanımız. Bunun yanında tabii Bayraktar Kızılelma ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olmasıyla birlikte dünya havacılık tarihine geçecek uçuşları da gerçekleştirdi. İstanbul’da düzenlediğimiz TEKNOFEST’in öncesinde ve sırasında hava muharebesinin bir anlamda geleceğini ifade edecek iki tane uçuş gerçekleştirdi. Biri Bayraktar Kızılelma diğeri Akıncı. Yakın kol uçuşunda uçtular bu bir anlamda gelecek hava muharebesine bakmış olduk. Ve tüm dünyaya mostra etmiş olduk. Havacılık tarihine geçti.

"DENİZ MUHAREBESİNDE DEVRİM YAPACAKLAR"

Yine topluma gösteri yapacak şekilde Türk Yıldızları ve Solo Türkleri bir anlamda gelecekte yapacağı görevleri şimdiden demonstrasyon etmiş oldu. Teknolojik demonstrasyonu yapılmış oldu. Bunun yanında elbette gururumuz olan TCG Anadolu’ya bu uçaklarımız Bayraktar Kızıl Elma ve Bayraktar TB3 inşallah konuşlanacak. Onun teknolojisini biz şu an da geliştiriyoruz. Çok hassas bir şekilde iniş çıkış yapabilmesi gerekiyor. Bunlar bir gün göreve başlayabildiklerinde aynen SİHA'larımızda olduğu gibi muharebe de deniz muharebesinde bir anlamda devrim yapacaklar. Nasıl ki SİHA'larımız muharebede paradigmayı dönüştürdülerse artık SİHA'larla kazanılan dünyada ilk savaşı da Türk orduları kazandıysa Karabağ’da görmüş olduk. Bayraktar TB3 ve Kızılelma’da inşallah TCG Anadolu’dan görev yapmaya başladıklarında dünya muharebesinde devrim yapmış olacaklar.

"2024'TE KIZIL ELMA ÜRETİME GİRECEK"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü var; ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.’ Bizler de mühendisler olarak bir anlamda milletimize olan borcumuzu en iyi şekilde, en doğru şekilde yerine getirebilmek için elimizden gelen tüm gayretle bu uçakları Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yetiştirmeyi hedefledik ve Cumhuriyetimizin 2’inci 100 yılına, Türkiye yüzyılına bir anlamda ülkemiz hem semalarımızda hür ve bağımsız olabilmesi hem de egemenliğimizi koruyabilmemiz adına bir anlamda bunlar bizlerin Cumhuriyetimize, 100’üncü yılına hediye olmuş oldu. Geliştirme faaliyetlerimiz çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bayraktar TB3 ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Karada deniz benzetimli denemeleri olacak. Yüzlerce saat uçacak. Simülasyon ortamında binlerce defa denemesi yapıldı. Bu çok daha fazla denenecek. 2024 yılında inşallah biz Bayraktar TB3’ü gemide görev yapabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. 2025 yılında da biraz teknolojiyi iyice emin olduktan sonra Kızıl Elma’yı inşallah 2025’de gemide denemelerine başlamayı hedefliyoruz. 2024’te Kızıl Elma üretime girecek. 2025’te de inşallah gemi denemelerine başlamayı hedefliyoruz” dedi.