Selfie hastalığı! "Sosyal medyanın psikolojimizdeki tahribatı"

Oyuncu Ahmet Civan Canova'nın cenazesinde bir kadının, ünlülerle "selfie" çektirme arzusu büyük tepkilere neden olmuştu. Olayın ardından yeniden gündeme gelen "selfie çılgınlığı", gerçekten bir psikolojik rahatsızlık mı yoksa aklı başındaki insanların isteyerek yaptığı bir hareket mi? tv100 ekranlarına konuşan Dr. Ozanser Uğurlu, söz konusu olayın kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "İnsanların psikolojilerinde yaptığı tahribattan başka bir şey değil. Sosyal medya hepimizi bu hale getirdi" dedi.

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın'ın cenazesinin ardından Ahmet Civan Canova'nın Zincirlikuyu'daki cenaze töreninde de selfie rezaleti yaşandı. Canova'nın akrabaları ve yakınları gözyaşlarına boğulurken cenaze törenine katılan bir kadın, Açelya Akkoyun ve diğer ünlülerle selfie çekilmek için büyük çaba sarf etti.

Açelya Akkoyun ve çevredekiler, yaptığının çok yanlış bir şey olduğunu ve cenaze evine uygun olmayan bir davranış olduğunu söylesede kadın oralı bile olmadı. Akkoyun ısrarcı kadından bir türlü kurtulamayınca çareyi fotoğraf çektirmekte buldu.

Olaya birçok ünlü isim ve sosyal medya kullanıcıları tepki gösterdi.

SELFIE ÇILGINLIĞI BİR HASTALIK MI?

tv100 ekranlarında Gün Ortası programına bağlanan Dr. Ozanser Uğurlu, Canova'nın cenazesinde yaşanan rezaleti değerlendirdi.

Uğurlu, yaşanan rezalette şahsın psikolojik durumunun iyi ya da kötü denmesinin doğru olmadığını belirterek, "Genel olarak yaşadığımız çağın insanlara neler yaptığına bakmak lazım. Sosyologlar bu durumu saçmalıklar çağı olarak nitelendiriyor. Sosyal medya gerçekten bizim dengemizi alt üst etti." dedi.

Ölümün en büyük gerçeklik olduğunun altını çizen Uğurlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir cenazeden bahsediyoruz. Burada vefat eden kişi topluma mal olmuş bir insan. Orada kameraların olması çok normal, haber adına yapılan bir şey. Ancak insanların bu saçmalıklar çağında yaptığı hata duyguları okuyamıyor olması. Sosyal medya insanların psikolojilerinde yaptığı tahribat. Bu bir örneği. Neler yaşıyoruz. Sosyal medya uygulamarına girin bakın. İnsanların tahammül edemeyeceği saçmalıklarla dolu. Yapan kişi için tatmin edici olabilir. Ama yapan kişinin bu kadar saçmalaması inanılır gibi değil. Sosyal medya bizi bu hale getirdi." 

İNSANLAR NEDEN HAYATLARINI SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN GÖSTERMEYE ÇABALIYOR?

İnsanların görünür olmak istediğini söyleyen Uğurlu, bu durumun bir tren olduğunu ifade etti.

"Etrafınızda ne görürseniz onu kopyalarsınız." diyen Uğurlu, "Sosyal medya şu anda insanın kendisini var etmeye çalıştığı bir yer. Bu çok önemli, sosyal medya insanların para kazandığına dair birçok görüntü görüyoruz. Bu da çok çekici geliyor. Bir paylaşımın çok fazla insan tarafından görülmesinin bir maddi geliri olduğu da iddia ediliyor. Fakat bunun gibi şeyler insanlarda motivasyon yaratıyor." dedi.

Sosyal medya olmadan önce insanların gündelik hayatında iyi bir insan olduğuna toplumun onay verdiğini söyleyen Uğurlu sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

"Artık bu görünür olmakla ilgili inanılmaz bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla orada beğenilmek tam bunun yerini aldı. Bunun sevilmekle, saygı görmekle bir alakası yok. Bunun peşine takılan insanların duyguları da sanal. Bu insanlar yeteri kadar beğeni almadıklarında psikolojik olarak kendilerini kötü hissediyorlar. Sosyal medyanın yarattığı bu tuzağın içine düşüyorlar otomatik olarak."