SGK icra memurları dertli: Ayda 4 bin 200 TL maaş alıyoruz

SGK icra memurları adına, ismi saklı bir memur 2012 yılında kesilen ek ödemelerden dolayı şu an ortalama 4 bin 200 TL maaşla görev yaptıklarını söyledi.

SGK icra memurları dertli: Ayda 4 bin 200 TL maaş alıyoruz

Sayıştay’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) raporunda, SGK’nın icraya intikal ettirilen alacaklarının tahsilini zorlaştıran hususların başında icra memuru sayısının yetersizliğine değinildi. 2014 yılında 1280 olan toplam icra memuru sayısının 2019 yılı sonunda 992 kişiye gerilediği, bir icra memuruna 8 bin 825 dosya düştüğü belirtildi. SGK’nın bu yıl şubat ayında açtığı sınavla icra memuru sayısının bin 346’ya çıkarıldığı, böylece bir icra memuruna düşen dosya sayısının 5 bin 320 adede indiği kaydedildi. 

Habertürk Gazetesinin haberine göre, SGK icra memurları adına, ismi saklı bir okur gelen konuyla ilgili mektubunu paylaştı:

“Sosyal Güvenlik Kurumu’nda icra memuru olarak görev yapmaktayım. Yoğun iş yükümüzü haberleştirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Meslektaşlar olarak en büyük arzumuz sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin oluşması ve bütçe açığını gediğini olabildiğince kapatabilmek. İş yükümüz ağır ama asıl sorunumuz aldığımız maaşlar. 2012 yılında kesilen ek ödemelerden dolayı şu an ortalama 4 bin 200 TL maaşla görev yapıyoruz.

Yeri geliyor bina, yeri geliyor gemi satıyoruz, hacizlere gidiyoruz. Milyonlarca liralık hacizler ve satışlar yapıyoruz. Binlerce takip dosyasıyla beraber zaman aşımı riski de hayli fazla.

Yıllardır talebimiz -aynı görevlere sahip olduğumuz- Adalet Bakanlığı’na bağlı icra müdür / müdür yardımcıları ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nda görev yapan gelir uzmanları ile aynı özlük haklarına sahip olmaktır. SGK’daki icra memuru sayısı 1300 kişi olduğu için sesimizi maalesef duyuramıyoruz.

İcra memuru arkadaşlarımızın başka mesleklere geçmesinde en büyük etken ücretin düşük olması. Örneğin 2012'den bu yana her icra memurunun sadece ek ödemeden aylık 675 TL kaybı söz konusu. 2012’den sonra kaldırılan diğer haklarımızla birlikte aylık toplam kaybımız bin 300 TL yapıyor.

Bu nedenle meslektaşlarımız; kurum değişikliği, KPSS ile yeniden atama, maaş farkı olmadığından memur kadrosuna geçmek üzere feragat etme ve görevde yükselme ile icra memuru kadrosundan hızla uzaklaşmaktalar. Haczettiğimiz malların satışında görev yapan tellallar bizden 1500 TL daha fazla maaş alıyor. İcra Memurları olarak ilk talebimiz kurumlar arası adaletsizliğin giderilmesi ve eşit sorumluluğa eşit maaşlar verilmesidir.”