SGK’nın bu kararına dikkat! Geçmişe yönelik ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu, kurumu yanıltmaya yönelik yapılan tüm davranışlara ağır yaptırımlar uyguluyor. Malul raporu düzenleyerek kurumu yanıltıp emekli olanlara büyük yaptırımlar yolda. Peki malulen emeklilik nedir? Malulen emeklilik şartları nelerdir? Malulen emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Malulen emeklilik maaşı ne kadar? Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri nedir? Malulen emeklilik engelli raporu nasıl alınır? Malulen emeklilik hastalıkları nelerdir? İşte detaylar...

SGK’nın bu kararına dikkat! Geçmişe yönelik ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz

SGK, sigortalı çalışanın, çalışmaya engel olacak herhangi bir hastalık veya kaza geçirmesi halinde çalışana malulen emeklilik maaşı bağlar. Bu kolaylık bazı kişilerce istismar edilmeye başlanınca, SGK konuyla ilgili harekete geçti. Peki SGK kurumu yanıltan kişiler için ne yapıyor? Malulen emeklilik nedir? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

Malulen emeklilik nedir?

Malulen emeklilik, sigortalı çalışanın, çalışmaya engel olacak bir kaza veya hastalık geçirmesi halinde çalışanın faydalandığı bir emeklilik türüdür. Malulen emeklilik maaşı almak için, sigortalı çalışanın kaza veya hastalık hallerinde iş yapma gücünü kaybettiğini raporlaması gerekir. İlgili durumunu ispatlayan vatandaşlar malulen emekliye ayrılır ve devlet tarafından maaş almaya devam eder.

Malulen emeklilik maaşı ne kadar?

Yapılan son zamlarla birlikte 2022 yılında:

SSK’lı çalışan için en düşük malulen emekli aylığı 3500 TL,

BAĞ-KUR’lu çalışan için en düşük malulen emekli aylığı 3500 TL,

Emekli Sandığı en düşük malulen emekli aylığı 4000 TL’dir.

Malulen emekli olma şartı nedir?

Malulen emekli olmak için en az 10 yıllık sigortalı çalışan olmanız gerekmektedir. Bu süre içinde en az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
Malulen emeklilik için gereken bir diğer şart ise sağlık şartıdır. Buna göre, işe girmeden önce %60 oranından az hastalık veya rahatsızlığınız olduğunu raporlamanız fakat sonradan bu oranın %60’lara yükselmesi şartı aranmaktadır. Ayrıca malullük durumu işe girdikten sonra ortaya çıkmalıdır.

SGK, yanıltıcı davranışlara katı yaptırımlar uyguluyor.

Malulen emekli olmak için gerçek dışı raporla SGK’yı yanıltamaya çalışan kişiler için SGK büyük yaptırımlar uyguluyor. Malulen emekli kişilerin başka bir işte çalışması mümkün değildir. Hem malulen emekli olup hem de başka işte çalışan kişiler tespit edildiği takdirde SGK tarafından aylıkları kesilir ve geriye dönük faizli bir şekilde verilen ücret geri alınır.