Sıcak günler son bulabilir! Güneş'e karşı harekete geçildi, karatılmaya çalışılacak

İklim değişikliği sebebiyle Dünya'nın ortalama sıcaklığının artmasından endişe duyan bilim insanları, çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Artan nüfus ve su kaynaklarının sınırlı olması sebebiyle iklim değişikliğine müdahale etmek için yapılacak son çalışmanın güneşi karartma olduğu konuşuluyor. İşte araştırmanın detayları...

Sıcak günler son bulabilir! Güneş'e karşı harekete geçildi, karatılmaya çalışılacak

Dünya'daki sıcaklık artışının sürekli artması iklim değişikliğine, iklim değişikliği ise içilebilir su kaynaklarının tükenmesine neden oluyor. Bilim insanları, özellikle kutup noktalarındaki hızlı ısı artışı nedeniyle oldukça endişeli.

SU TÜKETİMİ AZALMALI

Önümüzdeki 25 yıl içinde su talebinin yüzde 55 artacağı öngörülüyor. Güney Afrika olmak üzere Dünya üzerindeki tüm ülkeler, bir an önce tedbir almalı ve su tüketimini azaltmalı.

PARÇACIK GÖNDERECEKLER 

Son dönemde yapılması planlanan bir araştırmaya göre, küçük parçacıkların üst atmosfere gönderilmesi, Güneş'in ışığını yansıtmasına ve gezegenin yüzeyinin daha az ısınmasına yardımcı olabilir. Araştırmacılar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, potansiyel olarak iklim değişikliğinin etkileri gecikebilir ve Güney Afrika, Cape Town gibi yerlerde kuraklıkları hafifleyebilir.

HELYUM BALONLARI BIRAKILDI

Make Sunsets isimli bir çevre teknolojisi girişimi, iklim değişikliğiyle savaşmak için henüz ispatlanmamış bir yönteme başvurdu. Girişim, gezegeni soğutma amacıyla atmosferin stratosfer tabakasına kükürt dioksit parçacıkları bırakmaya başladı. 2022 sonunda Meksika'nın Baja California eyaletinde kükürt dioksitle dolu 1,8 metrelik helyum balonları gökyüzüne bırakıldı. Balonların yüksek irtifalara çıkınca kükürt dioksit partiküllerini serbest bırakması ve bu parçacıkların da Güneş ışığını uzaya geri yansıtarak yüzeye ulaşmasını engellemesi amaçlanıyor.

DOĞRULUĞU KANITLANMADI

Uzmanlar bu yöntemin henüz doğruluğunu kanıtlamış değil ve hangi gaz ve partiküllerin kullanılması gerektiğinden de emin değiller. Şu an bu fikrin işe yarayıp yaramadığı ya da herhangi bir zararı olup olmayacağı bilinmiyor. Ancak fikre destek verenler, iklim krizinin yaklaştığını ve bu konuda her yöntemin denenmesi gerektiğin söylüyor.