Şiddetli yağışlar ve soğuyan hava onu da vurdu. Kastamonu'nun tescilli lezzeti Taşköprü sarımsağında azalan verim üreticiyi üzdü

Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağı soğuyan havalardan ve iklim şartlarından olumsuz etkilendi. Bu yıl oldukça azalan verimin fiyatlara yansıması bekleniyor.

Şiddetli yağışlar ve soğuyan hava onu da vurdu. Kastamonu'nun tescilli lezzeti Taşköprü sarımsağında azalan verim üreticiyi üzdü

Kastamonu'nun önemli lezzet değerlerinden birisi olan Taşköprü sarımsağı bu yıl beklenenin altın rekolte verdi. Düşen verimin nedeninin soğuyan havalar ve yağışlar olduğu düşünülüyor.

Coğrafi işaret tescili alan ve ardından Avrupa Birliği nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında bu yıl 25 bin ton rekolte elde edildi. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağışlar ve dolu sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurken, ürün verimi de bir miktar azaldı. Bu yıl verim kaybı yaşayan dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı, istenilen fiyattan satılamadı.

KİLOSU 12 İLE 15 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Hem fiyat olarak hem de verim kaybından ötürü bu yıl Taşköprü sarımsağı, üreticisinin beklentilerini karşılamadı. Taşköprü sarımsağının küçük baş kilosu 12 ila 15 Türk lirası arasında satılırken, orta baş sarımsak kilosu 25 ila 35 Türk lirası, iri baş sarımsak kilosu 35 ila 45 Türk lirası, duble sarımsak ise kilosu 55 ila 70 Türk lirası arasında satılıyor.

 

Şiddetli yağışlar ve soğuyan hava onu da vurdu. Kastamonu'nun tescilli lezzeti Taşköprü sarımsağında azalan verim üreticiyi üzdü - Resim : 1

''EN GÜZEL SARIMSAK KASTAMONU'YA AİT''

Çankırı’dan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine sarımsak almak için geldiğini söyleyen Engin Acı, “Çankırı’dan geliyorum. Alatarla köyüne sarımsak almaya geldim. En doğal, en güzel sarımsak Kastamonu’da yetiştiriliyor. Bu antibiyotik özelliği çok yüksek, Kastamonu’dan alıp memleketi dolaşıp satacağım. Sarımsağın en güzeli Kastamonu’dadır. Fiyatları uygun sarımsağın, biz 17 TL’ye aldık, kendimiz de inşallah 25 ila 30 lira arasında satışını yapacağız” dedi.

Urgancı köyünde sarımsak yetiştiriciliği yapan Cevdet Yüce ise, “Sarımsağın geçtiğimiz yıllarda fiyatı yüksekti, bu yıl ise düşünce bizde 6 dönüm yer ektik. Bu seneki son yağmurlar ile birlikte yüzde 50 sarımsakta kayıp mevcut" diye konuştu. "Taşköprü sarımsağının aroması hiçbir sarımsağa benzemez" diye devam eden Cevdet Yüce, "Diğer sarımsakların ortası boştur ancak bizim sarımsağımız doludur” ifadelerini kullandı.

 

Şiddetli yağışlar ve soğuyan hava onu da vurdu. Kastamonu'nun tescilli lezzeti Taşköprü sarımsağında azalan verim üreticiyi üzdü - Resim : 2