Primini kendi ödeyenleri ilgilendiriyor! Şartlar değişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından netleşen asgari ücret zammı maaşların yanından birçok farklı kaleme de etki ediyor. Maaşlara gelen yüzde 30'luk zam ile isteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek primler de artış oldu. Peki, kim ne kadar ödeyecek? İşte detaylar...

Primini kendi ödeyenleri ilgilendiriyor! Şartlar değişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından açıklanan asgari ücret zammı maaşların yanında onlarca farklı kaleme daha yansıyor. Yüzde 30'luk zam isteğe bağlı sigortalı olmak için kendi primlerini ödeyen vatandaşları da ilgilendiriyor.

Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan, sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar isteğe bağlı sigortalı olabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim kişiye bağlı olsa da bir sınırlama var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da yine brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32’si kadar ödeme yapılabiliyor.

2022 yılı Temmuz ayından itibaren isteğe bağlı sigorta yaptıracaklar aylık en az 2.070 lira prim ödeyecek. Primlerini yüksekten ödemek isteyenler ise 2022’de en çok 15.530 lira yatıracak.