Araba alacaklar dikkat! İkinci el fiyatları...

Salgın sürecinde durgunluk yaşanan otomobil piyasasında kampanyaların meyvelerinin alınmaya başladığı ifade ediliyor. Peki, araba almak isteyen vatandaşlar için uygun zaman mı? İşte ikinci el araç fiyatlarına ilişkin son durum...

Araba alacaklar dikkat! İkinci el fiyatları...

Araba satışları son ayda beklentileri aşarak 40 bin adedi geçti. Otomobil piyasasında son 10 yılın ocak ayı rekoru kırılıyor. Pandemi sürecinde ikinci el araba pazarı hareketli bir yıl geçirirken, firmalar bu süreci en az zararla atlatmak adına kampanyalara ağırlık verdi. Satışlardaki artışta da markaların 2020’den itibaren tüketiciye sunduğu tarihi kampanyaların etkili olduğu kaydedildi. 
 
Otomotiv Distribütörleri Derneği henüz rakamları açıklamadı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, ocak ayı satışları yaklaşık 43 bin adet oldu. 2020 ocak ayında 27 bine yakın olan bu rakam, geçen yıla göre yüzde 50 artış anlamına geliyor. Sektörün 10 yıllık satış ortalaması ise 30 bin adet olarak açıklandı. 

Mart, nisan, mayıs, kasım ve aralık ayları sektör açısından tedbirlerle paralel olarak zorlu geçti. Ancak kalan aylarda satış rekorları kırıldı. Toplam satış, tüm zorlu şartlara rağmen bir önceki yılın yüzde 4 üzerine çıkarak 8 milyona ulaştı. Koronavirüs salgını sürecinde hem sıfır hemde ikinci el piyasasında el yakan araba fiyatları,  vatandaşın alım gücünün azalmasının yanında artan tedbirlerin etkisiyle de yüzde15 azaldı. 

Sektörde fiyatların tek başına sıkıntı olmaktan çıktığı koronavirüs tedbirlerinin vatandaşların araba alma motivasyonlarını azalttığı kaydediliyor. Buna göre, otomobil atışlarındahafta sonu ve akşam sokağa çıkma yasakları bitmeden bir hareketlenme olmayacak.