Bakan Koca'dan çifte müjde! Yerli aşı geliyor, 100 milyon doza ulaştık

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Simge bir gün' diyerek açıklama yapacağını duyurmuştu. Bakan Koca açıklamasında 100 milyon doza ulaşıldığının müjdesini verdi. Koca ayrıca yerli aşı Türkovac için tarih verdi ve onay alınması durumunda Ekim'de üretime geçileceğini açıkladı.

Bakan Koca ikinci bir müjde vererek "Yerli aşımız Türkovac üretim izni alabilecek hale geldi. Onay alırsa Ekim'de üretime geçeceğiz." dedi. 

Diğer yandan Bakan Koca, Türkiye'de görülen 2 mu varyantı varyantının görüldüğü ilin İstanbul olduğunu, hastaların durumunun ise iyi olduğunu açıkladı. 

"Aşılamaya rağmen vaka ve ölümler neden artıyor?" sorusuna Bakan Koca, "Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Tedbirleri ise eski ciddiyetle sürdürmüyoruz" yanıtını verdi. 

'Okullar kapatılacak mı?" sorusuna Koca'dan yanıt

Bakan Koca veli ve öğrencilerin merakla beklediği okullar kapatılacak mı sorusuna da yanıt verdi

Koca "Okulları kapatmak istemiyoruz çünkü elimizde aşı var. Ancak sınıf kapatılabilir ama mümkün mertebe taraftar değiliz. Toplumsal bağışıklık oranımızı yükselmemiz için tedbirlerin devam etmesini istiyoruz." dedi.

Koca 6 milyon kişiye randevularını alıp hatırlatma aşılarını olmaları çağrısı yaptı.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

Aşıda 100 milyon doza ulaşıldı. Aylarca dağ tepe demeden görev yapan sağlık çalışanlarıma teşekkür ediyorum. Yakınlarını arkadaşlarını aşı için harekete geçirenlere de teşekkür ediyorum. Aşılamanın güç kaynağı olan bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum. Bilim kurulumuzla gurur duyuyoruz. Geldiğimiz nokta çok yüksek bir aşılamanın mümkün olduğunu gösteriyor. 84 milyon daha büyük bir dayanışmayı sağlayabiliriz. Kendimize sevdiklerimize karşı eksik kalmış görevimiz varsa onları tamamlamak için karar günüdür. Şu dakikalar içinde 100 milyon dozun üzerindeyiz. İkinci doz aşı olma oranımız 63,8. Biliyoruz ki ilk doz aşının tek başına koruyuculuğu yok. İlk doz ile aşı sürecini başlatmış oluyoruz. Beklediğimiz sonucu aşılalamalarımızı tamamlayarak alabiliriz. Aşıların zaman kaybetmeden tam doz yapılması. Hastanelerimizdeki aktif vakalarımızın yüzde 90a yakın bölümü aşısız ve aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşının zaman kaybetmeden tam doz yapılması hayat kurtarır. Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2'den daha azdır.  Hatırlatma dozu gelmiş 6 milyon kişi var. 

Şu an bilimin tespit alanı dışında kalanlar hariç her sorunun bir cevabı var. Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozda oranda koruyucu gücüne toplumda tam anlamıyla sağlamış değiliz. Virüsün yeni varyantları daha hızlı yayılıyor sonuçları ise ciddi sorunlar doğuruyor.

Turkovac Ekim'de

Yerli aşımız Turkovac acil kullanım onayına başvuracak duruma geldi. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz. 

 

"Simge bir gün" demişti 

Bakan Koca, "Salgınla mücadele sürecimiz açısından simge bir gün! 18:00’da, rutin seyrin dışında bir konuşmayla huzurlarınızda olacağım. Gündeminizdeki konular, başlıklarımız arasında. 18:00’da buluşmak üzere" dedi.