Sınır güvenliği tavizsiz, Türkiye alarmda! Güvenlik kaynaklarından tv100’e özel açıklama: 3 aşamalı göç planı devrede!
İsrail-ABD ile İran arasında patlak veren savaş üçüncü gününde bölgeyi sararken, Türkiye İran sınırında alarm seviyesini en üst noktaya çıkardı. tv100 muhabiri Sertaç Murat Koç’un güvenlik kaynaklarından tv100'e özel edindiği bilgilere göre 560 kilometrelik İran hattı 24 saat esasına göre izleniyor, sınır kapılarında önlemler artırıldı ve olası kitlesel göç ihtimaline karşı üç aşamalı plan devreye alındı. İşte detaylar...
İsrail-ABD ile İran arasında başlayan savaş üçüncü gününe girerken Türkiye İran sınırında alarm seviyesini yükseltti.
tv100 muhabiri Sertaç Murat Koç'un güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre 560 kilometrelik İran hattı boyunca askeri ve teknolojik önlemler en üst düzeye çıkarıldı. Olası kitlesel göç ve sınır güvenliği risklerine karşı çok katmanlı bir güvenlik planı devreye alındı.

Türkiye'nin İran sınırında aldığı önlemleri güvenlik kaynaklarından edindiği özel bilgilerle tv100 muhabiri Sertaç Murat Koç anlattı.
İşte Türkiye'nin İran sınırında aldığı önlemler...
SINIRDA KRİTİK HAZIRLIK
Türkiye ile İran arasındaki kara sınırında üç aktif kapı bulunuyor. Gürbulak Sınır Kapısı, Esendere Sınır Kapısı ve Kapıköy Sınır Kapısı.
tv100'ün güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre; bu üç kapıda güvenlik ve kontrol süreçleri sıkılaştırıldı. Personel takviyesi yapılırken, geçişler anlık analiz sistemiyle takip ediliyor.

ÜÇ AŞAMALI GÖÇ PLANI DEVREDE
Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda Göç İdaresi Başkanlığı ve AFAD tarafından üç aşamalı bir plan hazırlandı.
Sınır ötesi takip ve erken uyarı
Sınır hattında kontrol ve yönlendirme
Türkiye sınırı içinde geçici barınma alanları
Olası bir göç dalgası halinde, belirlenen alanlarda konteyner kentler kurulacak. Gıda, sağlık, hijyen ve barınma ihtiyaçları devlet koordinasyonunda karşılanacak.

203 ELEKTRO OPTİK KULE, 24 SAAT GÖZETİM
tv100'ün edindiği bilgilere göre; sınırda 560 kilometrelik hatta 203 elektro optik kule kuruldu. 43 asansörlü kule aktif olarak faaliyette. 380 kilometrelik modüler beton duvar tamamlandı. 553 kilometrelik hatta 7x7 hendek sistemi devreye alındı.
İHA'LAR AYLARDIR NÖBETTE: 24 SAAT İRAN HATTI KONTROL EDİLİYOR
Sınır hattı yalnızca karadan değil, havadan da gözetim altında. İnsansız hava araçları, silahlı insansız hava araçları ve keşif uçakları 24 saat esasına göre aylardır İran hattını kontrol ediyor.

"GÜVENLİK ZAAFİYETİNE GEÇİT YOK"
ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşın bölgesel etkileri büyürken, Türkiye doğu sınırında hem güvenlik hem de insani hazırlıklarını tamamlamış durumda. Devletin güvenlik birimleri, olası tehditlere karşı “sıfır tolerans” prensibiyle hareket ediyor.