Erdoğan'dan kritik açıklamalar!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i Resmî Karşılama Töreni ile Ankara'da karşılandı. İki ülke liderlerinin yaptığı toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar geldi. Erdoğan, Doğu Akdeniz'de bulunan gaz için de "İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Türkiye'ye gelebilir" dedi.

Erdoğan'dan kritik açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'nin huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.

Erdoğan ve Vucic'in Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa yaptıkları görüşmenin ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu'nun ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanlarının huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, "Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması", "Turizm Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Sinematografik Ortak Yapım Anlaşması" ile "Sırbistan Kültür Anıtları Koruma Enstitüsü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arasında İş Birliğine Yönelik Çerçeve Anlaşması", Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sırbistan Başbakan Yardımcısı, Kültür ve Enformasyon Bakanı Maja Gojkoviç ve Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç tarafından imza altına alındı.

Görüşmelerin ve imzaların ardından iki lider açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları şu şekilde:

Ticaret hacmimiz rekor kırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 34'e yakın bir artışla bu rakamı 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır. İcra edilebilecek müşterek projeler hakkında görüştük. Sırbistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyededir. Yatırımlarımız 250 milyon dolara yükseldi. Turist sayıları da gittikçe artış gösteriyor. Tüm gelişmeler ilişkilerimizin yoğunluğunu somut göstergesidir. Görüşmemizde Balkanlar'ın barış ve istikrarına atfettiğimiz önemi bir kez daha teyit ettik.

Bosna-Hersek'teki siyasi gerilim

3'lü yapının Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne yaklaşımı büyük önem taşıyor. Bizler elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Liderleri bir araya getirelim istiyoruz. Yardımcı olmak sureti ile Hırvatlar, Sırplar ve Boşnaklar olmak üzere 3 lideri bir araya getirelim ve bu işi başaralım. Bu karara vardık. Bu adımı süratla atalım diyoruz. Sırbistan seçim sonrası bir araya getireceğiz.

Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya gaz

ABD kendileri için fayda görmedi ve geri çekilme kararı aldılar. İsrail ile ilgili ise Berat Bey'in bakan olduğu zaman İsrail ile görüşmeler yapılıyordu. İsrail ile buradan çıkacak gaz ve bu gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya götürülmesi görüşmeleri oldu.

Amerika'nın geri çekilme kararını değerlendiren Erdoğan, ardından da İsrail ile ilişkilerin detaylarını anlattı.

Erdoğan, "Bana göre Amerika'nın geri çekilme kararı mali analizlerden sonra, maliyet analizlerinde kendileri için fayda görmedikleri için bu kararı aldılar" ifadelerini kullandı.

"Herzog Türkiye'ye gelebilir"

Berat Bey'in bakan olduğu zaman İsrail'le görüşmeler yapılıyordu ve bu görüşmelerde de İsrail buradan çıkacak gazla ilgili Türkiye üzerinden Avrupa'ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varılmıştı. Şu anda bunu yine gerçekleştirebiliriz. Sayın Herzog'la yapmakta olduğumuz görüşmeler var, belki Türkiye'ye bir ziyareti olabilir. Başbakan sayın Benet'in bu noktalarda olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Bu olumlu yaklaşım kazan-kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız.

"Barış için varız"

Siyasetçiler olarak kavga için yokuz, barış için varız; petrol barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız. Ama barışın aracı olmayacaksa karar her ülkenin kendisine aittir. Sondaj, sismik araştırma gemilerini boşa almadık. Bu çalışmalarla beraber milletimize, bölgeye İnşallah imkanlar sağlamanın gayretinde olacağız.