Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var!

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde HES kanalı patladı. Patlama sonucu D-100 kara yolundan geçen iki araç suya kapıldı. 6 kişi kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

Vali Salih Ayhan yaptığı açıklamada, HES kanalının patlaması sonucu D-100 kara yolunun su altında kaldığını ifade etti.

Patlamanın Koyulhisar'da meydana geldiğini ifade eden Ayhan, "2 araç kurtarıldı, alan taraması yapılıyor. 6 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı." dedi.

Suyun kesildiğini ve kapakların kapatıldığını söyleyen Ayhan "Su tahliyesi yapılıyor. Kontrol altında ama başka vatandaşımız var mı yok mu ona bakıyoruz." dedi.

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 1

Suşehri Belediyesi Arama Kurtarma Derneği Ekip Amiri Yalçın Kırılmaz konuyla ilgili şunları söyledi...

"Olay yerine geldiğimizde aşırı su vardı. Sesler, bağırtılar geliyordu. Sudan geçmek mümkün değildi, çok şiddetliydi. Aracın üzerinde 2 kişi yardım istiyordu. İp yardımıyla karşıya geçerek o kişiyi aldık. Akabinde araç sahibi 2 kişiyi daha suyun götürdüğünü bize bildirdi. Sesli arama yaparak yaklaşık 200 metre sonra yaşlı bir kadının sesini duyduk. Su boğazına kadar gelmişti, üşümüştü. Kadının yaklaşık 15 metre yukarısında 9-10 yaşında bir kız çocuğunu da alarak ambulansa sevkini yaptık."

Yaralılar, Ensar, Nusret, Aydanur, Nafiye ve Ezgi Kula ile Müslüm Çelik, Suşehri Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 2

Sivas Valisi Salih Ayhan'ın gazetecilere yaptığı açıklama şöyle...

"Öncelikle çok geçmiş olsun, çok büyük bir felaketi, afeti atlatmış vaziyetteyiz. En azından ilk etapta kontrol altına alınmış durumda. Özel bir teşebbüse ait HES kanalı patladı. Yoğun bir su akışı ve olağanüstü bir malzeme kütlesi yolu trafiğe kapattı. Bu esnada tespit ettiğimiz 2 aracımızı su dere kenarına attı. Su tahliyesi yapıldıktan, barajın kapısı kapatıldıktan sonra arkadaşlarımız hızlı şekilde müdahale etti. İki aracımızdaki 6 vatandaşımız sağ salim kurtarıldı. Şimdi vatandaşlarımız Suşehri Devlet Hastanesinde tedavi altında. Sevindirici tarafı şu an can kaybı yok. Biraz tahribat, mal kaybı, zarar var ama önemli değil.

Daha da emin olmak ve hiçbir riske girmemek için tüm teknik ve bilimsel imkanlar kullanılarak termal kamerayla alan taraması yapıldığını aktaran Ayhan, "Bu taramayla emin olduktan sonra buradan ayrılacağız. Sabaha kadar arkadaşlarımız burada çalışacak. Özellikle hem Reşadiye hem Refahiye tarafından yollar kesilmiş durumda. Bu yol, tüm tedbirler alındıktan sonra trafiğe açılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür eden Ayhan, "Kaymakamımız olay yerine ulaştı, bizzat süreci yönetti. AFAD, DSİ, kara yolları, belediyelerimiz hızlı şekilde müdahale ederek ucuz bir şekilde atlatılmasını sağladı. Çok geçmiş olsun.

Onun dışında emin olmak için Plaka Tanıma Sistemi'nden bu bölgeye geçen araçların tespiti yapılıyor. Plaka üzerinden mal sahiplerine ulaşıyorlar, şu an 3 vatandaşımıza ulaşıldı sorun yok, 3 vatandaşımıza da ulaşmaya çalışıyorlar. Genel bir taramayla bu karanlığa rağmen herhangi bir araç olmadığını değerlendirmekteyiz. Riske girmemek için de jandarma ve emniyet teşkilatı da diğer 3 araca ulaşmaya çalışıyor. Telefonları çalıyor ama cevap vermiyorlar. Muhtemelen uykuda olabilirler. Emin olmak için bu çalışma devam ediyor."

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 3

Yaralılardan otomobil sürücüsü Ensar Kula, yaşadıklarını şöyle anlattı...

"Ne olduğunu anlamadık, bir anda kendimizi boyumuzu aşan suyun içinde bulduk. Emniyet kemeri bağlı olduğu için ben araç içinde kaldım ama kızım suda sürüklenerek gitti."

Vali Ayhan da yaralıların genel sağlık durumları ile ilgili şu açıklamaları yaptı

"Bizi sevindiren kısmı can kaybının olmamasıdır. Devletimizin tüm imkanları seferber edilmiştir. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

HES kanalının patladığı bölgedeki çalışmalar sürüryor, yolda kontrollü olarak trafik akışı sağlanıyor.

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 4

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 5

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 6

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 7

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 8

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 9

Sivas'ta HES felaketi!.. Araçlar suya kapıldı, yaralılar var! - Resim : 10