Sivrisinek takip sistemi gelecek!

Sağlığı tehdit eden sivrisineklerin yayılımının izlenebilmesi için başlatılan projeye Türkiye de dahil oldu. Uygulama üzerinden beş sivrisinek türüne dair bildirimde bulunulabilecek.

Sivrisinek takip sistemi gelecek!

İklim değişikliğine bağlı olarak birçok sivrisinek türü Avrupa’daki yeni ılık bölgelerde yayılırken, beraberinde Dang Humması, Chikungunya Ateşi, Batı Nil Ateşi, Sarı Humma ve Japon Ansefaliti ve Zika Virüsü gibi hastalıklarında yayılımına yol açamaya başladı. Uzmanlara göre sera gazı emisyonlarının artmaya devam etmesi durumunda, 2080 yılından itibaren Türkiye’nin de aralarında olduğu Avrupa’da bulunan yaklaşık bir milyar insan sivrisinek türlerinden bulaşan viral hastalıklara maruz kalacak. Halk sağlığını ilgilendiren bu önemli tehdide karşı sivrisineklerin yayılımının izlenebilmesi için başlatılan projeye Türkiye de dahil oldu. Akıllı telefon uygulaması, üzerinden vatandaşlar beş sivrisinek türünü gözlemledikleri takdirde bildirimde bulunabilecek. Proje, Avrupa girişimleri olan AIM-COST ve Çok Yönlü Bulaşıcı Hastalıklar Gözlemevi’nin aralarında bulunduğu 27 ülkeden 46 kurumdan oluşan bir ağ tarafından desteklenirken, sivrisineklere bağlı viral enfeksiyon riskinin Türkiye’nin de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesini de kapsayacağı belirtildi.

İstilacı türler incelenecek

Türkiye’den projeye emek veren Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Arş. Gör. Dr. Filiz Günay, istilacı sivrisinek türlerinden kaplan sivrisineği Aedes Albopictus’un son yıllarda Türkiye’de görülmeye başlandığını belirterek, “İstilacı sivrisinek türlerinden kaplan sivrisineği Aedes Albopictus, son 50 yıldır Avrupa’ya insan eliyle taşındı, yıllar içinde ılıman Akdeniz ülkelerinde yayılmayı sürdürdü. Türkiye’de ilk kez 2011 tespit edilen tür, benzer yollarla ülkemize taşınan sarı humma sivrisineği Aedes Aegypti ile birlikte 2015 yılında Doğu Karadeniz bölgesinden başlayarak kıyı boyunca yayıldı. Gündüz sokan siyah beyaz desenleriyle ilgi çeken bu sivrisinekler, bugün birçok ilimizde şikayetlere neden oluyor. Türün ülkede yerleşik popülasyonlarının olması ise, taşıyıcılığını yapabildiği Batı Nil, Chikungunya dang ve Zika virüslerinin bizlere bulaşma olasılığını artıracaktır” dedi.