Son dakika... Bakan Nebati: Tarım sektörü yüzde 28 oranında büyüdü

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulunda konuştu "Enflasyonu birlikte yeneceğiz" diyen Bakan Nebati, "Tarım sektörü yüzde 28 oranında büyüdü" açıklamasında bulundu.

Son dakika... Bakan Nebati: Tarım sektörü yüzde 28 oranında büyüdü

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Bakan Nebati "Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla devlet, millet birlikteliğiyle yeneceğiz" dedi. Bakan Nebati konuşmasının devamında "Ülkemizin tarım sektörü yüzde 28 oranında büyüdü. Çalışanların yüzde 17'si tarımda istihdam ediliyor. Yani 5 milyon kişi burada istihdam ediliyor" açıklamasında bulundu. 

Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Kredi ve teşvik paketleri

Son 2 yıldır salgının etkileri tam biterken bir savaş başladı. Küresel salgın sürecinde tarım sektörümüz salgının olumsuz etkisine daha düşük derece de maruz kalmasına sebep olmuştur. Vatandaşlarımız krizden daha az etkilendi. Kredi ve teşvik paketlerimizi devreye aldık.

İlave destek ödemesi

Tarım sektörünü iklim değişikliğine adapte edecek ve AB'deki politika değişikliğine uyumlu hale getireceğiz. Üreticilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Son 5 yılda 90 milyar lira tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik.

2022 yılı için 25,8 milyar TL olarak belirlenen tarımsal destek bütçesine hububat üreticileri için 3,2 milyar destek ilave ederek 29 milyar TL'ye çıkardık.

tarımsal üreticilerimize 4.6 milyar lira faiz desteği sağladık. Tarımsal üreticilere 9.8 milyar lira faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz. Nisan ayı başında faiz destekli kredilerin tamamında üst limitleri yükselttik.

Küçük ölçekli üreticilerin yoğun kredi kullandığı başlıklardan 100 bin lira olan sıfır faizli kredi tutarı 200 bin liraya çıkarıldı.

Büyüme rakamları

Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme eğilimi gösteriyor. İhracatta her ay yeni rekorlar kırılıyor. Bizler bu güçlü performansın devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

Yatırımcılara mesaj

Yatırım yapana, istihdam oluşturana devletin kaynaklarını en etkin şekilde kullandırıyoruz. Kredi kullandırma konusunda çok seçici davranıyoruz."