Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan F-16 açıklaması! "ABD kongresinin kararını olumlu karşılıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. ABD kongresinin F-16 kararı ile ilgili Çavuşoğlu, "ABD kongresinin kararını olumlu karşılıyoruz, bir an önce nihayete erdirilmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan F-16 açıklaması! "ABD kongresinin kararını olumlu karşılıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile ortak basın toplantısında açıkalamalarda bulundu. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada ABD'nin F-16 kararını olumlu karşıladıklarını söyledi. 

"Bir an önce nihayete ulaşması gerekiyor"

ABD'nin Türkiye'nin F-16 alımını şarta bağlayan maddelerin tamamen çıkarmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesinde F-16 konusunda olumlu adımlar olduğunu söylemişti. Nihai metinde olumsuz bir ifadenin olmaması olumlu bir gelişme. Bir an önce nihayete ulaşması gerekiyor" dedi

Ne olmuştu?

F-16 satışına engel olan şartlar kaldırıldı

ABD Savunma Bakanlığı'nın yıllık bütçesini ve harcamalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinde Türkiye'nin F-16 alımını sınırlandıran maddeler çıkarıldı.

ABD'de Savunma Bakanlığı'nın 2023 bütçesi ile harcamalarını belirleyen ve Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ile üst kanadı Senato'nun genel kurulunda oylanacak olan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son haline ulaşıldı. Buna göre Kongre'nin iki kanadındaki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında aylarca süren görüşmelerin ardından şekillenen NDAA tasarısının son halinde, Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz'da yapılan oylamada 244'e karşı 179 oyla kabul edilen "Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçakları ile F-16 modernizasyon kitlerinin satışını kısıtlayan" maddeler yer almadı.