Döviz ve altındaki kambiyo vergisi indirildi

Son dakika... Döviz ve altın alım satım işlemlerindeki vergiler eski haline döndürüldü. Peki bu indirim piyasaları nasıl etkileyecek?

Döviz ve altındaki kambiyo vergisi indirildi

Cumhurbaşkanlığı kararı ile mayıs ayında binde 2'den yüzde 1'e çıkarılan döviz alımında tahsil edilen Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) yeniden binde 2'ye indirildi. Böylece 100 bin dolar alımında BSMV bin dolardan 200 dolara indi. Mayısta dövizin tırmanışına çare olması için artırılan verginin bir daha yerine konulduğunda yüklü miktarda vergi ödenmesinden çekinen vatandaşın döviz satmasına engel olduğu söyleniyordu. Cumhurbaşkanlığı kararında 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 33'üncü maddesinde yer alan BSMV nispetlerine ilişkin 28.08.1998 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın eki Kararın 1'inci maddesinin 1'inci fıkrasının e bendinde yer alan yüzde 1 ibaresinin binde 2 olarak değiştirildiği duyuruldu.

Bloomberg HT'nin haberine göre, altın işlemlerini de kapsayan BMSV indirimini değerlendiren İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği başkan yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Fiziki altın alımlarında vergi yüzde 1'de tutuldu ancak kaydi olanlardan binde 2 şeklinde düzeltildi" dedi.

Yıldırımtürk, "Daha önce Döviz için vergili fiyatı ve çıplak piyasa fiyatı arasında bir serbest piyasa fiyatı oluşuyordu. Böylece bu uyumsuzluk giderilmiş oldu" diye ekledi.

"Bankalardan fiziki altın alındığında yine vergi oranı %1 olduğu için vatandaş altın almak istiyorsa yine serbest piyasaya gelecek ama serbest piyasadaki fiyat vergili dönemdeki kadar pahalı değil daha ucuz olacak" diyen Yıldırımtürk, vergi indiriminin altın tarafında talepte çok fazla bir değişikliğe neden olmayacağını belirtti.