Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asla ateşkes ilan etmeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan dönüşü gazetecilere Barış Pınarı Harekatı'nı değerlendirdi. Erdoğan, "Trump, 'Ateşkes ilan edin' dedi, asla ateşkes ilan etmeyiz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asla ateşkes ilan etmeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili  yaptığı açıklamada ''Harekat planladığı gibi başarıyla yürüyor. Dördüncü günde Rasulayn , Beşinci günde Tel Abyad'ı teröristlerden arındırarak buraları güven altına aldık'' dedi.

Teröristlerin 32 kilometrelik alanın dışına çıkarıldığını söyleyen Erdoğan bugüne kadar yapılan operasyonlarda  Türk Silahlı Kuvvetlerimizin sivillerin zarar görmemesi konusunda oldukça hassas davrandığını ifade etti.

Erdoğan, “Biz harekatımızı tamamiyle karşımızdaki terör örgütlerine karşı yaptık ve yapıyoruz'' dedi.

Münbiç ve Aynel Arab için Rusya ve ABD'yle görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Münbiç'le ilgili ise rejimiin girmesi olumsuz değil ama terör örgütü kalmamalı dedi.

Erdoğan, ABD başkanı Trump'la yaptığı telefon görüşmesine de değindi. Açıklamasında Trump'ın ''ateşkes ilan edin'' dediğini asla ateşkes ilan etmeyiz şeklinde yanıt verdiğini gazetecilere açıkladı.

Yaptırım konusuyla ilgi ise Erdoğan, “Yaptırım konusunda endişemiz'' yok dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı ile yaptığı görüşmeyle ilgili de bilgi verdi. Erdoğan, Trump'ın ateşkes ilan edilmesini istediğini aktardı ve "önce anlaşacağız, ondan sonra ateşkesi konuşacağız" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti "Onlar şöyle bir şeyde direniyorlar. Önce ateşkesi ilan edelim ondan sonra diğer konuları görüşelim. Ben sayın Trump'a dedim ki önce ateşkesi ilan edip daha sonra diğer konuları görüşelim olmaz. Bir defa müzakere adabına da terstir. Önce anlaşacağız, ondan sonra ateşkesi konuşacağız. Onun için heyeti gönderip heyette bulunan arkadaşlarımız müzakere etsinler dedim. Tabi muhatabı muhatabı ile görüşecek. Kim geliyor ulusal güvenlik, muhatabı kim İbrahim Kalın. Ona göre heyete milli savunma bakanımız da katılacaklar. Kimler geliyorsa karşılarında da arkadaşlarımızı bulacaklar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kobani konusunda ABD eski başkanı Obama'yla yaptığı bir görüşmenin detaylarını anlattı.

Erdoğan şu sözleri söyledi, “Kobani'ye gelince, biliyorsunuz daha çok Kürtlerin bulunduğu bir yerdi. Sayın Obama döneminde bir gece beni aradı ve 'Bize yardım edin, Kobani'yi bizim almamız gerekiyor. Oradaki insanları bu teröristler öldürüyor' dedi. 'Siz ne yapacaksınız' dedim. Dedi ki 'Biz şu an oraya silah, mühimmat desteği vereceğiz' dedi. 'Kime vereceksiniz?' diye sordum. 'Orada yaşayanlara' dedi. 'Orada yaşayanlar bu silahı, mühimmatı kullanabilecek konumda mı?' diye sorduğumda ise 'Onu bilemem' dedi. Maalesef o gece bize dürüst davranmadı. Sabaha doğru uçakla oraya silah, mühimmat, araç, gereç her şey indirdiler. Daha sonra biliyorsunuz biz bunu video kayıtlarıyla zaten bütün dünyaya da tanıttık. Peki ne oldu? Oradaki mücadelenin sonucunda 300 bin civarında orada yaşayan Kürtler bizim topraklarımıza geldi. Şu an 300 bin Kürt, Kobanili bizim topraklarımızda yaşıyor. Fakat tabi Batı bunu asla konuşmuyor”