EYT düzenlemesi bekleyenler dikkat!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay Tekin’den EYT bekleyenler ve takip edenler için oldukça kritik bir uyarı geldi. Emeklilikte yaşa takılanların haklarını eksiksiz alabilmesi, EYT den faydalanması ve hak kaybı yaşamaması için bazı işlem ve prosedürleri tamamlaması şart...

EYT düzenlemesi bekleyenler dikkat!

EYT ye yönelik yapılan düzenlemelerin neredeyse sonuna gelindi, yasanın yürürlüğe girmesi için sayılı günler kaldı. Gerekli çalışmalar tamamladığında ise son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.

Ancak hala kafalarda onlarca soru var. İlk akla gelen ve pek çok kişinin kafasını kurcalayan ise EYT için yaş şartının olup olmayacağı şüphesiz.

ORTALAMA SAYI 2.000.000

2023 Ocak ayı içerisinde yürürlüğe alınması beklenen EYT düzenlemesi; 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta primi ödenmeye başlanan kişileri kapsayacak. Beraberindeki diğer bir zorundalık ise; prim gün sayısı ile birlikte çalışma yılının doldurulmuş olması gerekiyor.

Geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM yaptığı konuşmada; “Oldukça kapsamlı bir çalışmayı titizlikle yürütüyoruz. Şüpheniz olmasın. İlk etapta ortalama 2.000.000 kişi emekli olabilir” demişti.

EYT İÇİN KRİTİK UYARI YAPILDI!

Milyonlarca vatandaş emekliliğe kavuşabilmek için gözünü, kulağını gelecek olan haberlere odaklamış durumda.

Ancak EYT den faydalanmak ve hak kaybı ile karşı karşıya kalmamak için dikkat etmeniz gereken birkaç prosedür söz konusu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay; "Çok yoğun bir talep olacak. Dolayısıyla haklarınızın zayi olmaması ve bir an önce haklarınıza kavuşabilmeniz için bazı işlemleri yapmanızda fayda var. E-devlet üzerinden girebilirsiniz, hem 4A yani SSK dediğimiz eski, hem 4B yani eski Bağkur dediğimiz, hem de 4C kamu görevlilerinin hizmet dökümlerine bakmaları gerekiyor. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu, daha sonra hizmet dökümlerinde çalışma gün sayıları doğru mu. Bunları birçok vatandaşımız bilemiyebiliyor. EYT çıktığında milyonlarca başvuru olacak bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra. Onun için mümkünse bir an önce e-devlet üzerinden bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli. Hata varsa eğer bir an önce bağlı oldukları il müdürlüklerine gidip düzelttirmeleri gerekiyor. Yoğunluk başladığı zaman bunu yapamazlar. Borçlanmalar çok önemli. Kadınların doğum borçlanmaları, erkeklerin askerlik borçlanmaları. Borçlanmalarını e-devlet üzerinden yapabiliyorlar. Borçlanma talebini yapabilirler, birden fazla kurumda yani hem SSK'lı hem Bağkur'lu hem emekli sandığı olarak çalışmışsanız bunların birleştirilmesi gerekiyorsa e-devlet üzerinden birleştirmeyi gerçekleştirsinler. Prim ödeme gün sayınızı yeterli görmüyorsanız, askerliği borçlanmanız lazım." ifadelerini kullandı.” Diyerek dikkatleri üzerine topladı.