Girne açıklarında yolcu gemisi battı! 267 kişi için arama kurtarma çalışması başladı!

Girne açıklarında yolcu gemisi henüz bilinmeyen bir nedenle su alarak alabora oldu.Feribotta 259 yolcu ve 8 mürettebat olmak üzere 267 kişi bulunurken, kaptanın yardım çağrısının ardından bölgede kurtarma çalışması başlatıldı. Girne Belediye Başkanı, "159 kişiye ulaşıldı, çalışma devam ediyor" dedi. Öte yandan KKTC Başbakanı Üstel can kayıplarının olduğunu ifade etti.

Girne'den Mersin'in Taşucu Limanı'na gitmek üzere bugün öğleden sonra hareket eden bir yolcu feribotu, kalkışından kısa süre sonra alabora oldu.Kaza, Girne kıyılarının yaklaşık 2 kilometre kuzeyinde meydana geldi. Olayın hemen ardından Kıbrıs Türk sahil güvenlik botları bölgeye sevk edildi.

 HELİKOPTERLER DEVREDE 

Öte yandan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Girne açıklarında bir feribotun su aldığını, kurtarma çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi.

Erhan Arıklı, geminin su aldığını ve ardından ekiplerin tahliye için harekete geçtiğini kaydetti. Arıklı, helikopterlerin de devrede olduğunu söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde: 

Girne Açıklarında Su Alan Yolcu Gemisine İlişkin Yürütülen Arama Kurtarma Çalışmaları Hakkında Basın Açıklaması 30 Ağustos 2026 tarihinde, Girne Limanı’ndan Taşucu Limanı’na seyir halinde bulunan, 259 yolcu ve 8 mürettebatın bulunduğu FİLOJET isimli yolcu gemisinin Girne Limanı’nın 4 mil açığında su almaya başladığı ve batma tehlikesi geçirdiği bilgisi alınmıştır.

İhbarın alınmasının ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştır. Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında; K.K.T.C. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 4 yüzer unsur ile AKGÜNLER 3 isimli yolcu gemisi bölgede görevlendirilmiş, Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından ise 5 yüzer unsur ve 2 Sahil Güvenlik helikopteri bölgeye sevk edilmiştir.

Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bölgede yürütülen çalışmalara destek sağlamak üzere 6 deniz unsuru görevlendirilmiştir.

Arama kurtarma çalışmaları ilgili birimler arasında koordinasyon içerisinde titizlikle sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

KKTC ULAŞTIRMA BAKANI: KAYIPLARIMIZ VAR

KKTC'nin Girne açıklarında alabora ola yolcu gemisiyle ilgili açıklamalarda bulunan KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, "Gemide toplam 259 yolcu, 8 tane mürettebat vardı. Bu yolculardan 4’lü Alman, 3’lü İran uyruklu. Şu anda kurtarılanların sayısını vermemiz mümkün değil. Çünkü halen daha gemiden kıyıya intikal devam ediyor. Oradan ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor. Ağır yaralılar ve normal durumda olan yolcular var. Kayıpların olduğunu biliyoruz ama sayısı hakkında herhangi bir bilgi vermemiz mümkün değil." ifadelerini kullandı.

CAN KAYIPLARI VAR

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Girne açıklarında alabora olan ve 267 kişiyi taşıyan feribotta hayatını kaybedenler olduğunu, kurtarma için tüm imkanları seferber ettiklerini bildirdi.

Üstel, "Gemi, dün Türkiye'ye gidecekti ama hava şartları dolayısıyla bugün gitti. Ancak denizde birinci dalga vurdu, kaptan kurtarmaya çalışırken ikinci dalgada gemi su almaya başladı." dedi. 

 

 

ÖMER ÇELİK: TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLMİŞ DURUMDA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Girne açıklarında alabora olan feribottaki yolcuların hiç kimse zarar görmeden kurtarılmasını diliyoruz.Tüm imkanlar seferber edilmiş durumda.
Kurtarma çalışmaları en güçlü şekilde devam ediyor.Dualarımız onlarla…" dedi. 

Girne açıklarında yolcu gemisi battı! 267 kişi için arama kurtarma çalışması başladı! - Resim : 1

 

KURTARILAN YOLCULAR LİMANDA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Girne açıklarında alabora olan gemiden kurtarılanların, Girne Limanı'na getirildiğini ve yolcuların buradan sonra KKTC'deki hastanelere kaldırılacağını bildirdi.

Arıklı, Girne açıklarında alabora olan yolcu gemisinden kurtarılanların son durumuna ilişkin açıklamada bulundu.

Alabora olan gemiden kurtarılan yaralıların sahil güvenlik ve kurtarma ekiplerince Girne Limanı'na getirildiğini belirten Arıklı, yaralıların durumlarına göre KKTC'deki çeşitli hastanelere kaldırılacağını söyledi.

Erhan Arıklı, kurtarma çalışmalarının büyük bir ekiple yürütüldüğünü vurgulayarak, geminin alabora olmasına sebep olan faktörleri araştırdıklarını kaydetti.

 

Girne açıklarında yolcu gemisi battı! 267 kişi için arama kurtarma çalışması başladı! - Resim : 2

 

CEVDE YILMAZ: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise bir açıklama yaparak, "Hepimizi derinden üzen bir haber almış durumdayız. Girne açıklarında katamaran tipi bir yolcu gemisi su alarak batmıştır. KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik unsurları ile ilgili kurumlar tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir. Şu an itibarıyla temel önceliğimiz, yolcuların ve mürettebatın kurtarılmasıdır. Yaşanan müessif hadiseyi yakından takip ediyor, arama kurtarma çalışmalarına her türlü desteği sağlıyoruz. Gemide bulunan yolcularımıza, mürettebata ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

 

KKTC SAĞLIK BAKANLIĞI: LİMANDA VE HASTANELERDE HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI

 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığı, Girne açıklarında alabora olan gemideki yolculara müdahale için hem limanda hem de hastanelerde her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, KKTC Sağlık Bakanlığı, Girne'de alabora olan gemiye ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, yolcu gemisinin alabora olmasının ardından ilk müdahale ve sağlık hizmetlerinin en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli tüm hazırlıkların yapıldığı kaydedildi.

Hem limanda hem de devlet ve özel hastanelerde her türlü tedbirin alındığı vurgulanan açıklamada, "Olası ihtiyaçlara hızlı şekilde müdahale edilebilmesi amacıyla maksimum düzeyde insan kaynağı harekete geçirilmiş; limanda ve hastanelerde görev yapacak sağlık ekipleri için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır." ifadesine yer verildi. 

Girne açıklarında yolcu gemisi battı! 267 kişi için arama kurtarma çalışması başladı! - Resim : 3

159 KİŞİYE ULAŞILDI

Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, "159 kişiye ulaşıldı. Şu anda limana geliyor. Gemide 270 kişi olduğu bilgisi var. Biz de limanda bekliyoruz. Ekipler müdahale ediyor. Askeri helikopterler ve botlar destek oluyor. Deniz dün de bugün de kötüydü. Liman yolcusu olan bir geminin çıkışına izin verilmedi." dedi. 

DENİZDE CAN PAZAR

Edinilen bilgilere göre gemi Mersin'e doğru hareket halindeyken alabora oldu. Bölgeden ilk gelen görüntüler ise tedirginlik yarattı. İnsanların, alabora olmuş geminin üzerinde kurtarılmayı beklediği görüldü.

GEMİDE 259'U YOLCU VE 8'İ MÜRETTEBAT OLMAK ÜZERE 267 KİŞİ VAR

 Saat 12.30 sıralarında Girne Limanı'ndan Mersin'in Taşucu Limanı'na hareket eden özel firmaya ait yolcu gemisi, limandan ayrıldıktan hemen sonra henüz bilinmeyen nedenle su almaya başladı.

Feribotun su almasının ardından kaptanın yardım çağrıları üzerine sahil güvenlik ve liman yönetimince bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi.

Bakan Arıklı, feribotun su aldığını belirterek, kurtarma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Feribotta 259'u yolcu ve 8'i mürettebat olmak üzere 267 kişinin bulunduğu bilgisini veren Arıklı, geminin neden su aldığına ilişkin henüz bir bulguya ulaşılamadığını dile getirdi.

​​​​​​​Görgü tanıkları, geminin su almasının ardından yolculardan bazılarının denize atladıklarını belirtti.

Bölgedeki balıkçı teknelerinin de kurtarma çalışmalarına katıldıkları bildirildi.