Bakan Fahrettin Koca: Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kritik Bilim Kurulu toplantısı sonrasında koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri aktardı. "Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır" diyen Koca, "İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan Fahrettin Koca: Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

- Dünya ölçeğindeki sağlık krizinde devlet olarak gücümüzün yettiğini gösterdik.

- Sağlığımızı güvenceye alırken 83 milyon hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. 1 Haziran'da başlayan yeni normalleşme süreci 1 aynını dolduracak.

- Koronavirüsün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz.

- Tedbire daha az ihtiyaç duyulacak dönemi, şimdi uyguladığımız tedbirlerle hazırlıyoruz.

- Ağız ve burun yoluyla bulaşan, mesafe kısaldıkça bulaşma riski bulaşan bu virüs, evimizin dışında başka insanlarla bulunduğumuz ortamlarda koruyucu maske kullanmamızı zorunlu kılıyor.

- Bazı kontrol mekanizmalarını bir süre daha sıkı tutmaya mecburuz.

- Bir ortamda 3'ümüz maske takıyor, 1'imiz takmıyorsa hepimiz az çok risk alıyor demektir.

- Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir

-  Sıcaklara yenilmeyelim

-  Sıcaklara yenilirsek vaka sayılarının artacağını unutmayalım

- Sıcak havalarda virüsün etkisini azaltacağı söyleniyordu. Virüs sıcak havada da yayılmaya devam ediyor. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır.

- Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.

YKS açıklaması

- Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Ailelerin sınav merkezinin uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. 

- Sınavın ertelenmesi daha büyük bir risk oluşturabilirdi.

- Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir. 

- Tüm hayatın yeniden sağlık kazanması, eski temposuna yaklaşması, vaka sayılarının kontrol altında tutulmasına bağlıdır.

Koronavirüste son durum?

- Türkiye'de son 24 saatte 1492 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 191 bin 657, can kaybı 5 bin 25 oldu.

- Türkiye'de son 24 saatte 1386 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 164 bin 234 oldu.

Bakan Fahrettin Koca: Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır - Resim : 1

İkinci dalgayı mı yaşıyoruz?

- İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz.

"Hastane yükümüz azaldı"

- Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.

"Vefat yaşı 71'den 74'e kadar çıktı"

- Vefat edenlerin yaş ortalamasının yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs'tan önce ortalama vefat yaşı 71 iken 74'e kadar çıktı.

- Şu an taranan kişi sayısı 118 bin oldu. Bunun içinde PCR taraması ile pozitif bulduğumuz oran binde 2.8, son derece düşük.

Koronavirüs aşısı çalışması

- 4-6 aydan önce dünyada aşı konusunda bir gelişme olacağını düşünmüyoruz. Virüsün mutasyona uğradığına dair somut ve bilimsel bir veri yok.

 Yeni bir kısıtlama olacak mı?

- Ülke genelinde bir kısıtlama düşünmüyoruz, il ve ilçe bazında bazı yasaklar getirilebilir.

Kan grupları çalışması

Dünyada A grubunun biraz daha fazla riskli, 0 grubunun daha az riskli kan grupları olduğuyla ilgili bir çalışma var. Bunu daha geniş kapsamlı bir çalışma yaparak desteklemek gerekiyor. Bizde ülke olarak bu konudaki verilerimizi yayım safhasına getirmek üzere topladık. 1-2 hafta içinden yayımlanması için bir noktaya geliriz.

Kurban bayramında kısıtlama var mı?

Bilim Kurulu'nda Kurban Bayramı'nda bir kısıtlılık olmasıyla ilgili bir konu gündeme gelmedi. Önümüzdeki haftalarda vakaların seyrli belirleyici olacak. Henüz zaman var.