Bekçilere silah kullanma yetkisi verildi

Son dakika haberine göre; TBMM Genel Kurulu'nda Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi maddeleri kabul edildi. Arbede yaşanan görüşmeler sonucunda bekçilere zor ve silah kullanması yetkisi verilmiş oldu. Bekçiler gerekli gördükleri zaman zor ve silah kullanabilecek.

Bekçilere silah kullanma yetkisi verildi

TBMM Genel Kurulunda, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi'nin 2 maddesi daha kabul edildi. Böylece teklifin birinci bölümünde yer alan 9 madde kabul edilmiş oldu.

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken; şüphelileri yakalamak, yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirleri almak, suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli muhafaza tedbirlerini almak, varsa olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak.

Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

Meclis'te arbede yaşandı

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi'nin maddeleri üzerindeki önerge işlemleri sırasında MHP ve CHP milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Teklifin 8'inci maddesi üzerinde önerge işlemeleri yapıldığı sırada söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin maddeleri üzerinde önerge işlemi yaptıklarını anımsatarak, AK Parti öncesinde kanunların İçtüzüğün ilgili maddesi uyarında her bir kanun maddesi üzerinde müzakereye açıldığını, her grubun 10'ar dakika söz aldığını, gerek gördükleri halde de önerge verip müzakere ettiklerini söyledi.

Maddeler üzerinde konuşmak için önerge verildiğini dile getiren Özel, "Normal şartlarda bu önergenin bizler tarafından gerekçesinin açıklanması lazım ama Manisa'da yaptığı kamu hizmeti sırasında adaletinden razı olduğumu kendisine de ifade ettiğim komisyon başkanına, 'sen muhalefetin önergelerine katıl böylelikle konuşma hakkını elinden alalım, biz de önergeyi reddedelim' diye bir suistimale girişerek, grupların önerge üzerinde konuşma hakkını dahi elinden almaya kalkıyorlar." dedi.

Özgür Özel, önerge üzerinde muhalefetin konuşma hakkının elinden alındığını öne sürerek, TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş'un buna sessiz kalmamasını istedi. Erdoğmuş'un teklifin 9'uncu maddesi üzerindeki önergeleri okutması üzerine CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Tekilfin 9'uncu maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime ara verdi. Arada MHP ve CHP milletvekilleri arasında arbede yaşanırken, her iki partiden bazı milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü.