Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Tarihin en büyük keşfi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin kilitlendiği müjde açıklamasını yaptı. Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfedildiğini ifade eden Erdoğan, bu kaynağın devamının da olacağını ifade etti. Erdoğan, konuşmasında enerji bağımsızlığı vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Tarihin en büyük keşfi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

* Bilindiği gibi enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında, milli bağımsızlığın gerçek anlamda tesisinde de çok önemli yere sahiptir.

* Ülkelerin ortaya koydukları vizyonların hayata geçebilmesi, enerji sektöründeki istikrarla orantılıdır.

* Dünyada yaşanan hiçbir karmaşa, kaos, savaş, çekişme yoktur ki gerisinde öyle veya böyle enerji hesabı yatmasın.

* Biz Libyalı kardeşlerimizin çağrısıyla onları darbecilerden kurtarmaya çalışırken, birileri petrol bölgelerinde bitivermiştir.

* Doğu Akdeniz'de yaşanan kavgaların başında da bu geliyor. Biz hamd olsun hiç değişmedik, hep mağdurlar, hep mazlumlar, hep adalet dedik. İnsanlık bizde, petrol onlarda kalmış olabilir.

* Rabbim bize görülmedik bir yerde görülmemiş zenginlikte bir kapı açtı. Yarın benzer kapılar benzer yerlerde de önümüze açılacaktır. Artık bu alanda en üst lige çıkmış bir Türkiye var.

* Bugünkü sevinci bize yaşatan Yavuz, Kanuni, Barbaros Hayrettin Paşa, Oruç Reis gemilerimizle filomuzu kuvvetlendirdik. 3 sonraj ve 2 araştırma gemimiz çalışmalarını sürdürüyor.

* Kendi kaynaklarımızla yaptığımız çalışmaların birim maliyeti de oldukça düşüktür. Dışa bağımlılığımız hiç yoktur. Yerli ve milli imkanlarla hareket ettiğimiz için bu başarıya ulaştık.

* Sevincimizi hep birlikte yaşamak için müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

* Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

* Fatih sondaj gemimiz, Tuna-1 lokasyonunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik.

* Tuna-1 lokasyonunu bundan sonra Sakarya gaz sahası olarak anacağız.

* Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Bu rezerv çok daha zengin bir kaynağın parçasıdır. İnşallah en kısa sürede devamı da gelecek.

* Yıllarca enerjide dışa bağımlılığının maddi ve manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak daha ileriye daha güvenle bakacağımıza inanıyoruz.

* Doğal gazın yüzeye çıkarılması ve sisteme aktarılmasıyla birlikte 2023 yılında Karadeniz gazını milletimize sunacağız.

* Sondaj çalışmaları için söylenen o sözü söylemek istiyorum; Her arayan bulamaz, bulanlar arayanlardır.

* Biz de arayacağız ve inşallah bulacağız. Sakarya Gaz Sahası'yla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı da gelecek. Sadece denizlerde değil, kendi topraklarımızdaki aramaları da daha sıkı ve bilinçli şekilde yürütüyoruz.

* Bugüne kadar cari açığımızın en büyük kaynağı oldu. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara verdiğimiz önem sayesinde nisbi bir denge sağladık. Cari açığımızın ana sebebi bu değil mi, bu. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok.

* Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden, ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Yunanistan başta olmak üzere bu mesele karşımıza dikilenlerin hepsi de haklı olduğumuzu iyi biliyor. Özellikle AB Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken, bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir.

* Ortada dolaşan ve hiçbir geçerliliği olmayan saçma sapan haritaların yarın öbür gün en büyük zararı AB'ye verebileceği unutulmamalıdır.

* Bugün gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Rabbim yolumuzu bahtımızı açık etsin. Bir kez daha doğalgaz rezervi keşfimizin ve ardından gelecek yeni keşiflerin milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

* Öyle ülkelerle çalıştık ki... Bunlar marka... 100-150 arama yapıp, netice alamayıp, dönüp gidenler. Bunlar bizden 1 kuruş para almadılar.

* Tüm temennimiz 2023'e kadar kararlılıkla bu çalışmayı sürdürüp neticeyi almak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamarı: Eksen artık Türkiye

* Bu süreçle birlikte özellikle enerji başta olmak üzere, ekonomi başta olmak üzere ülkemiz tam bağımsızlık yolculuğunda büyük bir adım attı. Bu süreç, 83 milyon vatandaşımızı yarınlara çok daha umutlu bakmasını sağlayacak.

* Burada çıkan gaz 83 milyonun. Her birinin övünçle, gururla, büyük bir sevinç yaşayacağı adım atılıyor. 

* Ekonomik boyut olarak çok net şunu ifade edebilirim ki, mevcut keşif ve potansiyel ile birlikte ülkemezin gündeminden artık cari açık konusu kaldırdığımız, cari fazlayı konuşacağımız yeni bir dönemin başladığını görmüş oldum.

* Ve Allah'ın izniyle Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Artık ne doğu ne batı yeni eksen Türkiye söylemiyle yeni bir sürece gidiyoruz.

* Ben burada hakikaten bu süreçte özellikle milli enerji ve maden politikaları anlamında önemli bir mücadeleyi ortaya koyan, 2015-2016-2017'den bugüne kadar müthiş bir çaba koyan bu ekibe, başta bakanımız Fatih Dönmez bey olmak üzere, gemideki tüm bu ekibe ve onlardan da öte bu yolculukta 70-80 bin kişilik enerji bakanlığı ailesindeki isimsiz kahramanların hepsinin alınlarından öpüyorum. Muazzam ve çileli bir yolculukla, günlerce bu mücadelelerle bu neticeyi ortaya koydukları için şükranlarımı sunuyorum.

* Sayın Cumhurbaşkanım başta size, ilk günden itibaren bize inanarak arkamızda durduğunuz için size şükranlarımı sunuyorum. Cenabı Allah'a hamd ediyorum ki, bizi başta sizlere ve milletimize mahçup etmediği için. Cenabı Allah hiçbir emeği zayii etmiyor. İnanıyorsanız, çalışıyorsanız, bir amaç uğruna mücadele ediyorsanız Allah her işin sonunu hayra tevdi ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamaları

* İngiltere 150, Norveç 30'uncu denemede buldu dediğimde elini çabuk tut Fatih demiştiniz. Bunun üzerine arkadaşlarımızla bir araya geldik ve potansiyeli en yüksek olan yerlere ağırlık vereceğiz.

* İnşallah ilk 10 sondajda sonuç almayı planladık. Bugün burası 9'uncu keşif noktamız. Rabbim bizi bu keşifle buluşturdu. Batı Karadeniz Sakarya gaz sahası olarak adlandırdığımız bu alanda çalışmaya başladık. Veriler analiz ediltikten sonra şu anda üzerinde olduğumuz Tuna-1 lokasyonuna karar verdik.

* Fatih sondaj gemimizi Mayıs'ta İstanbul'a çektik, kulenin demontajını yaptık. İstanbul'un Fethi'nde Karadeniz'e uğruladık. 15 Temmuz'da yola çıktı, 20 Temmuz'da da burada matkap ilk defa dönmeye başladı. Üzerinden 1 ay geçti. Şu anda deniz seviyesinden 3 bin 500 metre aşağıdayız. Denizin derinliği 2 bin 100 metre. İki tane rezervi kestik. 500 metrelik rezervde gazla buluştuk. Sondaja ara verdik, testlerin ardından TPAO'da çalışan yetkililerimiz rezerv miktarını tespit ettiler.

* Burada işlerimiz henüz bitmedi. Yaklaşık bin metre daha aşağıya ineceğiz. Sismik veriler oralarda da gaz kaynağı olduğunu gösteriyor. Bu saha, yaklaşık 250 kilometrekare.

* Çalışanlarımıza çeşitli baskılar uygulandı. Bunların ailelerine baskı yaptılar. Çalışanlarımız bize gelerek, "Biz burada mutluyuz, ülkemiz bize sahip çıkmıyor" dediler. Müracaat ettiler ve şu anda o iki çalışanımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bizlerle birlikte omuz omuza çalışıyor.

Ne olmuştu?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin ilk yerli güneş paneli fabrikasının açılışında yaptığı konuşmada "Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretimizle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını inanıyorum" demişti.

Bu sözlerin ardından Türkiye, Erdoğan'ın yapacağı açıklamaya kilitlendi. Erdoğan'ın sözlerinin ardından dolar ve euro kuru ile birlikte altın fiyatlarında da düşüş yaşandı. Reuters ve Bloomberg, Türk yetkililere dayandırdıkları haberlerinde Karadeniz'de büyük bir doğal gaz rezervi bulunduğunu iddia etti.

Bulunan rezervin 800 milyar metreküp civarında olduğu iddia edilirken, bu rezervin Türkiye'nin 20 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceği vurgulandı.

Karadeniz Ereğlisi ve Kırklareli'nin Kıyıköy bölgesi

15 Temmuz tarihinden bu yana Karadeniz Ereğlisi açıklarında bulunan Tuna-1 adını alan bölgede sondaj faaliyetini sürdürülüyordu. Bu bölgede uzmanların nitelemesine göre "iyi nitelikte" doğal gaza rastlanırken, benzer şekilde Tuna Nehri'nin çıkış ağzını oluşturan Trakya'daki Kırklareli'nin Kıyıköy bölgesinin açıklarında da bir başka rezerve rastlandı.

Türkiye çok uzun yıllardır Karadeniz'de hidrokarbon yatakları arayışını sürdürmüş, bir süre önce de Trabzon limanında bulunan Fatih-1 sondaj gemisi Tuna-1 sahasına hareket ederek sondaja başlamıştı.

Saat 15.00'te başlayacak olan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu müjdeyi açıklaması bekleniyor...