Erdoğan: Abu Dabi büyükelçimizi çekebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası basın mensuplarına açıklama yapıyor. Erdoğan, Akdeniz konusuna değinerek, Yunanistan'ın yaptıklarının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Erdoğan, Abu Dabi büyükelçisini geri çekebileceklerini açıkladı.

Erdoğan: Abu Dabi büyükelçimizi çekebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Akdeniz'de sismik araştırma yapan gemilerimiz bu bölgede dolaşıyor. Sivil gemilerimize karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı cevapsız bırakamayız. Nitekim dün böyle bir durum oldu ve Kemal Reis onlara gereken cevabı verdi.

Devam edecek olursa bunun cevabını misli ile alacaktır. Karşılıksız bırakmayız. Kaldı ki, Akdeniz'de özellikle mesafe itibariyle en geniş mesafeye sahip olan ülke biziz. Diğerlerinin burada aslında mesafeleri dahi yok. Metrelerce ifade edilecek kadar. Ama bizim durumumuz öyle değil. Şu anda ayın 23'üne kadar Oruç Reis çalışmalarını sürdürecek.

Merkel ile de konuştum. 23'ünden sonra danışmanlarımızın yapacağı görüşmeler sonucunda bu işi yumuşatıp daha korumacı bir anlayış içerisinde süreci geliştirelim dediler, mütabık kaldık.

Merkel benden sonra Miçotakis ile görüşme yaptı. Umarım Miçotakis'i bize söylediği çizgiye getirmiş olur. Miçotakis, uluslararası hukuka saygılı davranmazsa, kaldı ki; Batı Trakya'da soydaşlarımızın kabristanlarını silahla taradıları. Oradaki kabristanlarımızı ateş altına aldılar.

Biz soydaşlarımızın dirisini de ölüsünü de bırakmayız. Vakti geldiğinde gereğini yaparız. Bunu çok açık söylüyoruz.

Mısır, bir taraftan istihbarat örgütü vasıtasıyla benim istihbarat örgütüme farklı şeyler söylüyor, "Yanlış anlaşılmalar var" diyor. Görüşmeler devam ediyor. Mısır halkı ile Türk halkının birbirine bakışı farklı. Türk halkı ile Yunan halkının birbirine bakışıyla aynı değil. Bunu Mısır yöneticilerinin fark etmesi lazım.

Bu süreçte Suudi Arabistan'dan da yanlış adımlar atılıyor. Dışişleri bakanımız mevkidaşı ile bunu görüşecek. Süratla bu adımlar atılacak.

Ayrıca İsrail ile Mısır ve Yunanistan arasındaki dayanışma ve Filistin'e yönelik atılan adım yenilir yutulur değil. Ben de talimat verdim, Abu Dabi yönetimi ile özellikle diplomatik ilişkileri askıya almak veya büyükelçiyi geri çekme adımımız olabilir. Filistin halkının yanındayız, yedirmedik, yedirmeyeceğiz.

Berlin Konferansı'na katılanların neredeyse hiçbiri bu konferansın şartlarına uymuyorlar. Biz ise diplomatik hukuk içerisinde attık. Bu süreçte Merkel ile görüşmelerimiz oldu, olmaya da devam edecek.

Dolar kuru ve TL'deki değer kaybı

Bu hafta içerisinde de ekonomi kurulumuzu toplamak suretiyle değerlendirmeyi yapacağız. Bunlar yeni atak değil, daha önce de aynı operasyonları yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Türkiye yere sağlam basıyor, bundan sonra da sağlam basmaya devam edecektir. 

Korona virüs takvimi

Bilim Kurulu'nun aldığı kararlara göre hareket ediliyor. Okulların açılma takvimi alınan kararlara göre belirlenecek. 3 kurala milletçe dikkat etmemiz lazım. Kendimize acıyorsak bunlara dikkat edelim, acımıyorsak söyleyecek bir şey yok.