Doğu Akdeniz'de heyecanlandıran gelişme

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz'de de bazı yerlerde gaz akışı gördüklerini ancak emin olmadıkları için kamuoyuyla paylaşmadıklarını açıkladı. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın "Yeni müjdeler gelebilir" sözleri de heyecan yarattı.

Doğu Akdeniz'de heyecanlandıran gelişme

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin yankıları devam ederken, bir haber de Doğu Akdeniz'den geldi. 

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Fatih Dönmez, Karadeniz ile birlikte Akdeniz'de de çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Dönmez, "Akdeniz'de 8'inci sondajımızı yapıyoruz. Henüz 2 yıl kadar bir süre geçti. Yaptığımız sondajlarda bazı kuyularda gaz akışlarını gördük. Sürekliliği konusu, rezervi konusu açısından baktığımızda Karadeniz kadar emin olmadığımız için kamuoyuyla paylaşmadık. Uzmanlarımızın incelemeleri devam ediyor. Potansiyelinin olduğunu düşündüğümüz yerlerde yeni sondaj kuyuları da açacağız. Orada da bize umut vaat eden kazılarımız oldu. İnşallah orada da yakın bir gelecekte benzer bir keşifi bulursak vatandaşlarımızla paylaşacağız" dedi.

İşte Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar:

"Doğu Akdeniz'de haklı olduğumuz için devam ediyoruz"

İş planımıza, programımıza devam ediyoruz. Doğu Akdeniz'de hem Oruç Reis, hem Yavuz sondaj gemimiz olduğu gibi planımıza devam ediyor. Haklı olduğumuz bir konudur. Uluslararası hukuka göre de tezlerimiz güçlüdür. Yunanistan inandırıcı olmadığı için birtakım ülkeleri yanına alarak haklı görünme çabasındadır. O açıdan biz yine kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Fatih, Yavuz ve Kanuni olmak üzere arama faaliyetleri için teknik kapasitemizi artırdık. Belki de dünyadaki ilk 10 şirket arasında olduğunu söyleyebiliriz Türkiye Petrolleri'nin. Akdeniz'le gündeme gelsek de Karadeniz'deki çalışmalarımız devam ediyordu. Arkadaşlar iddialı bir şekilde geldiler. Dediler ki biz Karadeniz'de bir sondaj daha yapmak istiyoruz. 14 ay önce sismik çalışma kararı aldık. Ta ki bu döneme kadar.

"Şu an 3 bin 500 metredeyiz"

Fatih sondaj gemisinin kulesini Haydarpaşa limanında söküp 29 Mayıs günü köprü altıntan geçirerek Karadeniz'e uğurladık. Ve bir ay sonra da şu anda bulunduğumuz hedefe gelmiş olduk. Şu an orada bulunduğumuz derinlik su seviyesinden 3500 metre. 12 günlük testten sonra keşif sonucuna ulaştık.

"Gaz sahası bize ait, TPAO'nun ortağı yok"

Denizlerdeki ruhsat hakları tamamen Türkiye Petrolleri'ne ait. Bu tamamen hazinemizin. Bize ait ve herhangi bir ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Dışarıdan hizmet almak konusunu kullanarak spekülasyon üreterek beklediğimiz kazancı elde edemeyeceğiz gibi yanlış yalan haberler var. Bunlar doğru değil. Sahanın tamamı bize ait. Ve birçok işleri kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Uzmanlık gerektiren bazı işler için hizmet alabiliriz. Ama bu saha, bu iş bizim.

"3 yılda gazı vatandaşımızın hizmetine sunacağız"

3 yılda gazı getirerek kullanıma sunacağız. İlk üretim miktarı görece biraz düşük olacak çünkü o sırada sahayı geliştiriyor olacağız. Ama teorik olarak baktığımızda ilk gazı vatandaşın hizmetine sunacağız. Ve vatandaşımız doğal gazı daha ekonomik olarak kullanacak. Nihayetimiz dışa bağımlı olmaktan kurtulmaktır.