Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KDV müjdesi

Son dakika haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin günler öncesinden duyurduğu yeni ekonomi paketi açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, desteklerin açıklandığı programda KDV müjdesini paylaştı. İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 'Türkiye Ekonomi Modeli' çerçevesinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda yeni ekonomik destek ve teşvikleri açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, desteklerin açıklandığı programa canlı bağlantı ile katıldı.

Erdoğan, KDV sistemine ilişkin yeni düzenlemenin müjdesini verdi. Erdoğan'ın açıklamasına göre; temel gıdalarda yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e indirildi.

Yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarına yastık altı altınlardan başlayan Nebati, birikimleri piyasaya entegre etmek hedefiyle yapacakları düzenlemeye ilişkin, "Büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak" dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

2022 yılında 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 2022 yılında da 1500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. 

Altın depo ve katılım hesaplarına fiziki altınlarını rahatlıkla yatırabilecekleri gibi altınların karşılığı TL tutarları ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklar.

Yastık altı altınların teslimi için 81 ilde en az bir adet olmak üzere 1500 fiziki altın teslim noktası olacak.

24 ay geri ödemesiz kredi

60 milyarlık kefalet hacmi oluşturuyoruz. Bu merak etmeyin. Bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yeter ki yatırım yapın. Yeter ki bu ülkeye katma değer sağlayacak adımları atın.

Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi ve işletme harcamaları destek paketi olmak üzere üç paketi uygulamaya koyuyoruz.

Proje bankacılığına yönelik imalat, ihracat, tarım, turizm, teknoloji girişim sermayesi ekosistemi, toptan perakende olmak üzere aslında her alanda fayda sağlayabilecek hedef sektörlerimizi belirledik.

Yatırım destek paketimiz 25 milyar liralık bir destek ve yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBİ ve KOBİ dışı alanlara dağıtıyoruz. 

Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade ve kar payı oranı da 0,24 sabit TL referans için yüzde 1, 24 ay üzeri sabit TL referans yüzde 2. Bankalar için fazi oranı 0-24 ay değişken yüzde 1.

Kefalet limitleri yüzde 25 artırımlı olarak kullanılacak. Her bir KOBİ için kredi limiti 25 milyon lira, büyük firmalarımız için 100 milyon lira olacaktır. Paydaşlarımızla iş birliği yaparak yürüyoruz. Katılım bankalarımız var, kamu ve özel bankalarımız. Lütfen Türk finansal sistemine kamu ve özel bankalar size bizimle iş birliği yapan bankalarımız hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı olarak adımlarını atın. Bu işin sıkı takipçisi olacağız. 20 Aralık'tan sonra iş birliği ile çok güzel işler yaptık. Salgın döneminde dünya küçülürken bu ülkeyi büyüttük. Bu ülkenin iş dünyası, girişimcisi öylesine azimli, Türkiye toprakları o kadar iştahlı ve bereketli ki, yakın tüm coğrafyaların üretim merkezi olduk. Bu başarımızı taçlandırmamız lazım.

Elektrik ve doğalgaz faturaları

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. 2 yıl önce dağıttığımız KGF kredilerini galiba biraz tüketime harcadık. Yatırım önceliğimiz bir tarafa gitti, üretim önceliğimiz bir tarafa gitti. Farklı şekilde kullanım da maalesef yaşandı. Buna izin vermeyeceğiz. Üreticinin, imalatçının, ihracatçının, genç girişimcinin hakkını başkalarına kullandırtmayacağız, sıkı takipçi olacağız.

Bunun için faturaların belgelendirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Sözleşme zorunluluğu getirilmiştir. Parayı ver, işime bakma yok. İşletme sermayesi ihtiyaçları için yalnızca kartlı kullanırım şartı bulunmaktadır. Nakit kullanım oranı yüzde 10 ile sınırlıdır. Refinansman amacıyla kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır. Amaç dışı kullanım, gerçek dışı beyanlar için hükümlerimiz de mutlak suretle uygulanacaktır. Tedbirler kredinin kullandırılmasında zorluk çıkarmak demek değildir. Bankacılarımıza, KGF yöneticilerimize söylüyorum. KGF kullandırımı tedbirlerin yanlış yerlere gitmesini engellemek için ortaya konmuştur.

Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar şunu çok iyi bilsinler. Türkiye'de elektrik fiyatları, doğalgaz fiyatları reel fiyatların da altındadır. Şu anda satın aldığımız doğalgazın neredeyse beşte 4'ünü Türkiye Cumhuriyeti kamu maliyesi yani bu millet yüklenmiş durumdadır.

Fahiş fiyat için Enflasyonla Mücadele Timi oluşturulacak

Hiçbir kurumun, şahsın kredi kullanımlarında girişimcinin, ihracatçının, üreticinin, yatırımcının önünü kesici, canını sıkıcı, zorluklar çıkarıcı tedbirler ortaya koyması anlamında değildir bu tedbirler. Bu tedbirler yanlış yapanların yanlışını engellemeye yönelik tedbirler setidir. Girişimcinin önünü kapayan, gerçek ihtiyacı olanın yolunu zorlaştıran bizden değil. Açık ve net söylüyorum, piyasanın bir adamı olarak söylüyorum. Önünüze engel teşkil eden bizimle yol yürüyemez.

Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız.

Üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayacağız.