Son dakika! Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Son dakika haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı televizyon programında yarın açıklanacak ekonomi teşvik ve destek paketi öncesi dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, "Mayıs 2023'te tek haneli enflasyona ineceğiz" dedi. İşte detaylar...

Son dakika! Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Yarın açıklanacak ekonomi teşvik ve destek paketi öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı televizyon programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati bugün Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi verilerine ilişkin değerlendirmesinde, "Enflasyon bir süre mevcut seviyelerde devam edecek, yaz aylarında gevşeme bekliyoruz. Yarın açıklayacağımız paket ile üzerimizdeki yüklerle ilgili atacağımız adımlarla herkesin işbirliği ile bu psikolojiyi tersine çevirmek gayretindeyiz . Yıl onu enflasyon beklentimiz yüzde 24 civarında. 2023'te seçime enflasyonda tek rakamlı olarak girmiş olacağız. Mayıs 2023'te tek haneli enflasyona ineceğiz" dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

20 Aralık 2021 Türkiye için önemli günlerden biriydi, tarihe geçen bir gün oldu, ekonomik manifesto açıklandı ve etkisini gösterdi.

Önce bireyseller, sonra tüzeller, son ve en önemli ayağı da vergi istisnası ile 31 Aralık'a kadar kur farklarını istisna etme imkanı sağladık, günlük girişler hızlı bir şekilde dövizi de tetikledi. 10 milyar doları aşan bir döviz bozumu ve ona yakın bir TL girişi oldu.

Yastık altı altınlar

Türkiye, coğrafya ve uyguladığı ekonomi politikaları ile özgün bir ülke. Biz altına önem veririz. Bu toplumsal bir gerçekliktir. Bunu inkar ederseniz olmaz. Yarın açıklayacağımız büyük bir kampanyamız olacak. Bunu Londra'da yaparsanız, "Ne yaptınız" der. Toplumsal gerçeklikle savaş edilmez. Türkiye'de kur yükseldiği zaman enflasyona neden oluyor. 

(Londra'daki toplantılar) Yatırım yapılabilir bir ülke olduğu, büyük bir getiri ile karşı karşıya kalacaklarını ifade ettik, şimdi sonuçlarını göreceğiz.

Pazartesi, Salı günü Cumhurbaşkanımız BAE'de olacak, oradan da ben Jakarta'ya G20 zirvesine gideceğim.

Kur korumalı TL vadeli mevduat

Şirketlerimiz 6 ay boyunca dövizi alıp bloke ediyor, demek ki nakit akışında o paraya ihtiyacı yok, şirketlerimizin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

(Özel bankalar) Riskin paylaşımında her şeyi kamu bankalarına yüklersek onlar doğru olmaz, TCMB repo piyasasını ucuz bir şekilde fonluyor, kendi getirilerini artıracak işleri yapsınlar, ama bunu kamu bankaları ile eşleşecek şekilde yapmalılar.

Kamu bankalarına sermaye enjekte ediyoruz, bu zaten kamunun elinde olan imkanlarını seferber etmek demek.

(Özel bankalar) Özel sektörün taleplerini karşılarken toplam mevduat içindeki payınızı düşürmemek gibi bir görevi de almalılar.

(Kur korumalı TL vadeli mevduat) KKM belirli bir noktaya geldi, şimdi altın, doyuma ulaştıktan sonra diğer enstrümanları da sokarız.

Enflasyondaki en büyük yük kur, hiçbir şekilde kur ile ilişkisi olmayan bir insan kura ilişkin olarak fiyatını artırır mı? Türkiye'de artırıyor.

Yeni KGF paketi

Yatırımları takip edeceğiz.

Yüzde 5 büyüme, yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 24 kurgumuz var, dengeli büyüyeceğiz.

Yurt içinde iştahlı bir piyasamız var, bu önemli bir avantaj, şu ana kadar ihracat endeksinde bir düşme ok, siparişler devam ediyor, kapasite kullanım oranlarımız gayet iyi.

Kur korumaya döviz geliyor, diğer taraftan enerji ile ilgili Ocak, Şubat ve Mart'ta ihtiyacını karşılıyor, bu nedenle kendi sakinliğinde gidiyor, Nisan'dan itibaren borçlanma azalacak, sonrasında Turizm gelirleri gelecek.

Turizm gelirleri

Bu yıl ciddi bir değişim bekliyoruz, turist ve tutar sayısında 2019 rakamlarını yakalayacağız, bu yıl yaz ile birlikte gerçekten yaz gelmiş olacak, açıklayacağımız paketler, Kalkınma Bankası'nın imkanlar ile yatırımları teşvik edecek yola girdik.

'Londra'ya bir selamımız olacak'

Turizm ile ciddi döviz girişi olacak, ayrıca bizim de Londra'ya bir selamımız olacak. Muhteşemdir derken bu benim oradaki görüşmelerim değil. Londra toplantısının muhteşem geçmesinin nedeni Türkiye'ye bakış açısı.